10 februari 2010

Het beste middel (nieuws, 2010)

'THRILLERGENRE MOET ZICH RICHTEN OP HET ECHTE LEVEN'

De toekomst van de misdaadliteratuur ligt niet meer in het verzinnen van nog meer en kleurrijke misdrijven, maar in het focussen op waar gebeurde criminele misstappen. Dat is de stellige overtuiging van de Britse bestsellerauteur David Peace, schrijver van onder ander de Red Riding-serie.

Peace' eigen boeken volgen dit patroon: zijn Red Riding-reeks gaat over de Yorkshire Ripper-moorden. Zijn jongste thriller 'Occupied City', dat in maart bij uitgeverij Cargo verschijnt onder de titel 'Bezette stad', vertelt het waargebeurde verhaal van een man die in 1948 een bank in Tokyo binnenloopt en zegt dat hij een dokter is. Hij beweert dat er een uitbarsting van dysenterie dreigt en dat hij iedereen een medicijn moet toedienen. Zestien medewerkers van de bank nemen het middel tot zich. Luttele minuten later zijn er twaalf gestorven, de andere vier zijn bewusteloos. De dokter verdwijnt met 160.000 yen uit de kluis, maar laat een ruim twee keer zo groot bedrag liggen. Het is het begin van de grootste klopjacht uit de Japanse geschiedenis.

,,Ik zie niet in waarom auteurs zelf misdrijven zouden moeten verzinnen, terwijl het echte leven zo veel te bieden heeft dat we nog moeten zien te doorgronden'', vertelde de auteur volgens de Britse krant The Guardian aan de Amerikaanse website GalleyCat. ,,Ik denk dat het thrillergenre het beste middel is om te begrijpen waarom sommige misdaden worden gepleegd. Het genre vertelt ons ook in wat voor maatschappij we leven en wie wij eigenlijk zijn.''

James Ellroy is Peace' grootste inspiratiebron. ,,Ik aarzel geen moment om dat te zeggen. Voor mij is Ellroy de grootste thrillerschrijver van de afgelopen 25 jaar. Volgens Peace verkende en verlegde Ellroy de grenzen van het genre. ,,Ik probeer altijd een boek te schrijven dat beter is dan dat van Ellroy. Ik ben er nog steeds mee bezig. Maar de hoop blijft.''

David Peace werd in 1967 geboren in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Hij studeerde aan de Manchester Polytechnic University, maar verliet die in 1991 om in Istanbul Engelse les te gaan geven. Daarna vestigde hij zich in 1994 in Tokyo, waar hij nog steeds woont. Naast de serie over de Yorkshire Ripper schreef Peace onder meer ook boeken over de mijnwerkersstakingen in Engeland in de jaren tachtig en de voetbalclub Leeds United.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: