16 februari 2010

Marianne en Theo Hoogstraaten - Machteloos (2010)


Geen artsenbezoeken vandaag


(Door Peter Kuijt)

Als er iets is wat Machteloos, de vierde thriller van het echtpaar Marianne en Theo Hoogstraaten, ons leert, dan is het wel dat je geen vreemde strapatsen moet uithalen bij een benzinestation. Je loopt zo maar in de smiezen.

Dat is ook wat artsenbezoeker Tosca Lagerwey, moeder van twee kinderen en gestrand in een uitzichtloos huwelijk, overkomt. Ze maakt ruzie met een treuzelende Astra-rijder en trekt daarmee de aandacht van een man die na het tanken bij haar instapt. Onder bedreiging van een pistool dwingt deze man, die zich voorstelt als Leon, haar naar overal en nergens te rijden. Artsenbezoeken zitten er vandaag niet meer in.

Wat kidnapper Leon met Tosca van plan is, blijft lange tijd onduidelijk. Ze duiken een motel in, overnachten ook nog in een smoezelige camper en dwalen op Schiphol rond. Vluchtpogingen kan Tosca beter uit haar hoofd laten, want haar kidnapper heeft een schijfje Semtex op haar rug geplakt, dat hij naar believen kan laten exploderen. Leon heeft een gevaarlijk plan in gedachten en het heeft iets met klokkenluiden te maken.

Een andere verhaallijn volgt de belevenissen van de gepensioneerde leraar biologie Johan Bol, die zijn dagen vult met het schrijven van brieven naar de plaatselijke krant, waarin hij zijn zorgen uit over de plannen met de bouw van een nieuwe kernreactor. De brieven vallen op, in ieder geval bij enkele van Bols oud-leerlingen, die hem overhalen zich bij de groepering MilieuOffensief aan te sluiten. Of hij hier verstandig aan doet, is de vraag...

Stilistisch gezien zijn de Hoogstraatens geen hoogvliegers. Beschrijvingen en dialogen zijn veelal houterig van aard. Zinnen als 'Grimmig neemt hij een paar slokken koffie' doen de tenen krommen. Personages worden binnen het tijdsbestek van twee pagina's 'waarschuwend', 'verontwaardigd' en 'hoogst verwonderd' aangekeken. Clichés schuwt het schrijversduo ook niet. In hun ogen zijn filerijders zonder uitzondering mensen die hun 'betonnen, stressvolle werkomgeving' willen ontvluchten.

Aan de andere kant is Machteloos boeiend genoeg om uit te lezen. Alleen al om de vraag waarom Leon een hem volstrekt onbekende vrouw ontvoert beantwoord te zien worden. En de spanning mag er ook zijn. Het boek staat bol van de adrenalineverhogende, soms explosieve scènes. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

Marianne en Theo Hoogstraaten - Machteloos. Uitgeverij De Boekerij, 314 pag.

Geen opmerkingen: