05 februari 2010

Vlaggetjesdag (nieuws, 2010)

KUNST MICHAEL CRICHTON ONDER DE HAMER

Het veilinghuis Christie's in Londen brengt in mei een schilderij van Jasper Johns, dat toebehoorde aan de collectie van schrijver Michael Crichton, onder de hamer. De schrijver van onder andere 'Jurassic Park' en het nog te verschijnen 'Piraten' was een verwoed kunstverzamelaar en een autoriteit op het gebied van popartpionier Jasper Johns.

Het werk 'Flag of 1960-1966' dat wordt geveild, is een uit een serie schilderijen van de Amerikaanse vlag van Johns. Het is niet te koop geweest sinds Crichton het kunstwerk dertig jaar geleden kocht. Het doek hing al die tijd in de slaapkamer van Crichtons woning in Beverly Hills.

Crichton stierf in november 2008 op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Christie's veilt eveneens werken van Pablo Picasso, Robert Rauschenberg en Roy Lichtenstein uit de verzameling van de auteur. De veiling van de vier werken is op 11 mei in New York. De geschatte opbrengst is zo'n 32 miljoen euro. (De afbeelding is van het schilderij 'Flag 1954-55' van Jasper Johns)

Geen opmerkingen: