25 februari 2010

Met pianobegeleiding (nieuws, 2010)

OVER MANISCH DEPRESSIEVEN EN ANDERE KUNSTENAARS

,,We zijn allemaal krankzinnig. Sommigen verkeren in een ziekelijke staat van opwinding. Anderen zijn melancholisch, maar allemaal hebben ze een afwijking.'' Hier doet Geert Wilders geen bekentenis over zijn persoon en zijn medehoofddoekjesverbieders. Evenmin is het een quote van schaatscoach Gerard Kemkers na de meest besproken tien kilometer van 2010. Nee, dit is een gevleugelde uitspraak van de Engelse dichter en schrijver Lord Byron. En hij sprak over zichzelf en zijn vakgenoten.

Wie vanaf medio maart een lezing van scenarioschrijver en thrillerauteur Alex van Galen gaat bijwonen, zal Lord Byron langs horen komen. Wie ooit de aandrang voelt om een kunstzinnig beroep uit te gaan oefenen, zal na het horen van Van Galen wel voorgoed genezen zijn. Want hij spreekt dan onder meer over het grote aantal manisch depressieven onder kunstenaars. Bij dichters schijnt het helemaal de spuigaten uit te lopen. Een angstwekkend voorbeeld: 1 procent van de mensen pleegt zelfmoord, maar onder schrijvers loopt dit percentage op tot 7,5 en van hen die poëzie 'bedrijven' is maar liefst achttien procent suïcidaal.

Van Galen weet ook zo een rijtje kunstenaars met bipolaire stoornis uit zijn hoofd op te noemen. Vincent van Gogh was er natuurlijk eentje, je snijdt per slot van rekening niet voor de lol je oor af. Maar ook componist Robert Schumann viel regelmatig ten prooi aan wisselende stemmingen. Kurt Cobain, ook zo eentje. Evenals Edgar Allan Poe, Mel Gibson, Sinead O' Connor, Axl Rose en Brian Wilson.

Opwekkend niet?

Wellicht geeft Van Galen tijdens zijn voordracht ook antwoord op de vraag of hij zelf bipolair gestoord is. Doet hij dat niet, dan is er nog geen man overboord, want er valt tijdens een Avondje Van Galen nog genoeg te genieten. Van muziek bijvoorbeeld. Pianiste Daniëlle Kok brengt werken ten gehore van de componisten Liszt, Schumann en Chopin.

En dat allemaal ter gelegenheid van het verschijnen op 8 maart van zijn nieuwste thriller 'Duivelssonate'. De hoofdpersoon is Notovich, een - en daar is de link met zijn lezing - manisch depressieve pianist. Hij gaat met zijn geheimzinnige vakgenoot Valdin een pianoduel aan om erachter te komen wat er met zijn plotseling verdwenen geliefde Senna is gebeurd. Volgens uitgeverij A.W. Bruna is 'Duivelssonate' een psychologische thriller waarin de zwarte kant van de romantiek in liefde en muziek wordt gezocht.

Er zijn al wat lezingen vastgelegd. Zo praat Van Galen over zijn nieuwe thriller op 10 maart in Sittard en op 18 maart in Maastricht. Ook geeft hij lezingen in Apeldoorn en Middelburg, maar data van die evenementen zijn nog niet bekend.

Geen opmerkingen: