01 februari 2010

Aan hun jonge ik (nieuws, 2010)

WAAR ZIJN DE SPANNENDE TITAANTJES?

'Jong zijn', het motto van de Boekenweek van dit jaar is ontleend aan het beroemde verhaal 'Titaantjes' van Nescio uit 1918. Op verzoek van de CPNB hebben 75 schrijvers een brief geschreven aan hun jonge ik. Die brieven zijn gebundeld in het boek 'Titaantjes waren we - Schrijvers schrijven zichzelf'.

Aan de jubileumuitgave doen auteurs mee als Remco Campert, Adriaan van Dis, Bas Heijne, Herman Koch, Erwin Mortier, Charlotte Mutsaers, Arthur Japin, Midas Dekkers, Maria Goos, Edward van de Vendel en Leo Vroman, maar ook de journalisten Frank Westerman en Paul Witteman. Voor zover bekend zijn er geen auteurs uit het spannende genre vertegenwoordigd. Waarmee maar weer eens wordt aangetoond dat er een diepe kloof gaapt tussen de literatuur en de misdaadliteratuur, ook al schrijven sommige auteurs 'literaire' thrillers.

Toch zit er een enkel spannend element in de 75ste editie van de Boekenweek. Joost Zwagerman schreef namelijk het Boekenweekgeschenk 'Duel', dat in een duizelingwekkende oplage van 958.000 exemplaren wordt verspreid. 'Duel' gaat over een jonge museummedewerker die een vermist schilderij gaat opsporen. Tijdens deze tragikomische zoektocht tot ver over de landsgrenzen werkt hij zichzelf steeds verder in de nesten. Het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat dicht is vanwege een verbouwing, stond volgens Zwagerman model voor zijn verhaal.

De scheidend CPNB-directeur Henk Kraima zei vandaag tijdens de presentatie van de plannen voor de Boekenweek dat uitgevers zich vooralsnog blijven richten op het papieren boek. ,,We gaan ervan uit dat negen van de tien lezers een papieren boek prefereert boven een webversie.'' In 2009 zijn in Nederland ruim 45 miljoen boeken verkocht. Het aantal verkochte e-readers is ongeveer 12.000, waarbij circa 60.000 e-books zijn gedownload.

Geen opmerkingen: