24 februari 2010

Met rode oortjes (nieuws, 2010)

TACHTIGJARIGE JEF GEERAERTS GEHULDIGD

In het stadhuis van Gent is dinsdag 23 februari de tachtigste verjaardag van Jozef Adriaan Anna Geeraerts, beter bekend als de schrijver Jef Geeraerts, gevierd. De schrijver ontving de felicitaties en lovende woorden van burgemeester Daniël Termont, schepen van Cultuur Lieven Decaluwé en zijn uitgever Wim Verheije. ,,Ik ben heel blij dat ik op deze kille, regenachtige dag zoveel liefde mag ontvangen'', zei Geeraerts tijdens de huldiging.

,,Jef Geeraerts is natuurlijk een schrijver zoals er zoveel schrijvers zijn. Maar ik denk dat er maar één Jef Geeraerts is'', aldus burgemeester Termont. ,,De ruwe schrijfstijl, de stroom van woorden waarin het niet uitmaakt of er koppeltekens of leestekens in staan, die achtergrond van Congo was een openbaring voor velen van ons.'' Termont vertelde dat hij als jonge kerel met rode oortjes 'Gangreen I. Black venus' had gelezen.

Ter gelegenheid van de verjaardag van de schrijver komt de autobiografische 'Gangreen'-cyclus opnieuw uit. Alle vier delen werden hiervoor samengebracht in een paperback editie. Geeraerts kreeg het eerste vuistdikke exemplaar van de cyclus overhandigd. De Vlaamse schrijver werd in 1986 onderscheiden met de allereerste Gouden Strop voor zijn later succesvol verfilmde misdaadroman 'De zaak Alzheimer'.

(Bron: De Morgen, De Standaard)

1 opmerking:

Unknown zei

Het lijkt mij de hoogste tijd om aan Jef Geeraerts de Meesterprijs van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs toe te kennen. Binnen ons Nederlandstalig vakgebied is er m.i. geen auteur te vinden met zo'n omvangrijke en veelzijdige staat van dienst. Jac. Toes