13 februari 2010

James Patterson & Liza Marklund - Partnerruil (2010)


Het beste van Amerika en Zweden


(Door Sonja de Jong)

Wat krijg je als je een Amerikaanse thrillerschrijver samen laat werken met zijn Zweedse evenknie? Een steengoede thriller die ongetwijfeld in de top tien van beste spannende boeken van 2010 zal belanden.

Partnerruil, een coproductie van James Patterson en Liza Marklund, bracht het beste in beide schrijvers naar boven en combineert daarmee al het goede van twee thrillertradities: de spanning van de Amerikanen en de diepgang van de Zweden.

Het idee kwam van Patterson die graag samen met een Europese auteur een boek wilde schrijven. De naam van Marklund dook op, de twee lazen elkaars boeken en zagen het allebei wel zitten. Eindeloze telefonische sessies volgden. Marklund bracht enige tijd door in Amerika en er werd driftig heen en weer gemaild.

Het leverde een boek op waaraan geen moment te merken is welke auteur welke hoofdstukken schreef, al verwerkten de twee hier en daar wel wat ironische steekjes onder water naar de Amerikaanse dan wel Zweedse aanpak van criminaliteit. Maar voor alles is het een strak verhaal dat geen moment inzakt en telkens weer een nieuwe, verrassende draai neemt.

Hoofdrolspeler is de Amerikaanse politieman Jacob Kanon. Een half jaar geleden is zijn dochter op gruwelijke wijze vermoord in Rome en Kanon heeft nog slechts één doel in het leven: de moordenaar vinden. Geleidelijk wordt duidelijk dat het om een seriemoordenaar gaat die overal in Europa jonge stelletjes vermoordt en foto's van hun verminkte lichamen naar journalisten mailt. Ook in Zweden wordt een vermoord paar gevonden en ditmaal is Dessie Larsson de uitverkorene die foto's ontvangt.
Tussen Kanon en Larsson ontstaat, na enige aanlooproblemen, een hecht verbond. Samen trachten zij de dader te vinden.

Al in de eerste regels van het boek weet de lezer wie de moordenaars zijn. Maar de politie weet dat heel lang niet. En als ze er dan eindelijk achter zijn, neemt de zaak wederom een vreemde wending. Een boek dat je pas weglegt als je de laatste bladzijde gelezen hebt. Hopelijk zetten Patterson en Marklund de samenwerking voort.

James Patterson & Liza Marklund - Partnerruil. Vertaling: Daniëlle Stensen. Uitgeverij Cargo, 327 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

(Klik hier voor het interview met de twee auteurs op De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: