08 februari 2010

Man tegen man (nieuws, 2010)

RITA'S STRATEEG VERHAALT OVER FRONTZWIJNEN

Voormalig politie-inspecteur René Lancee (1951) is tegenwoordig spindoctor van Rita Verdonk en haar politieke beweging Trots op Nederland. Daarnaast schrijft hij boeken. Zijn laatste is recent verschenen en draagt de titel 'Frontzwijnen'.

We zouden het natuurlijk maar wat graag zo interpreteren, maar met 'Frontzwijnen' heeft Lancee geenszins onze volksvertegenwoordigers op het oog. Nee, 'Frontzwijnen' was de bijnaam van de Duitse soldaten die op de slagvelden aan het Oostfront streden. De bemanningsleden van de Duitse Panzer-III tank met torennummer '242' en de sol­daten van de motorrijdersectie van de Waffen-SS onder commando van luitenant Michael von Losswitz waren zulke soldaten.

Lancee verhaalt over hun tankslagen en man-tegen-man-gevechten tijdens hun opmars naar de poorten van Moskou. Ze leverden niet alleen strijd met het Rode Leger maar ook met partizanengroepen. De schrijver vertelt onder meer over de Duitse soldaat Kurt Hausser, die na de verkrachting van en de moord op zijn vriendin door partizanen verandert in een emotieloze mensenjager.

'Frontzwijnen' laat, zo beweert de print-on-demand uitgeverij PMA, 'de lezers de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront beleven zoals hij werkelijk was, met veel oog voor historische details'. Het is maar hoe je het bekijkt. Afgaande op enkele pagina's van Frontzwijnen op de site van PMA, worden de Duitse militairen vooral afgeschilderd als dappere strijders, die het tegen meedogenloze, verkrachtende en lijken plunderende Russische soldaten moeten opnemen. Overzichtelijk verdeeld in good guys en bad guys dus. Maar de balans lijkt een beetje zoek.

Tot 1996 was René Lancee politiechef op het eiland Schier­monnikoog. Hij moest het veld ruimen nadat hij ten onrechte was beschuldigd van ontucht met zijn jongste dochter. Drie jaar later kreeg hij van de toenmalig minister van Justitie volledig eerherstel en een schadevergoeding van 1,2 miljoen gulden. Lancee vertrok naar Spanje waar hij in 1999 de oorlogsroman 'Kanonnenvlees' schreef. 'Frontzwijnen' is daar het vervolg op. Ook schreef Lancee het boek 'Nederland Beter: het einde van de ambtenarendictatuur'.

Geen opmerkingen: