17 februari 2010

Kjetil Try - Laat de kinderen tot mij komen (2009)


Achtergelaten ingewanden


(Door Maarten Moll)

De beroemde Noorse acteur Reidar Dahl is verdwenen. Hoofdinspecteur Rolf Gordion Lykke van de politie van Oslo neemt de zaak op zich. In het huis van de acteur worden de ingevroren ingewanden van Dahl gevonden.

Als niet veel later in een tas die aan een boom is gehangen de ingewanden van een non worden aangetroffen, gaat Lykke ervan uit dat hij en zijn team te maken hebben met een seriemoordenaar.

De moordenaar in Laat de kinderen tot mij komen, de eerste vertaalde thriller van de Noor Kjetil Try, is iemand die wil dat er op hem gejaagd wordt. In de laatste dagen voor kerst moet Lykke in het koude Oslo alles op het spel zetten om de seriemoordenaar te vinden.

Op de cover van Laat de kinderen tot mij komen staat de onvermijdelijke aanprijzing 'literaire thriller'. Wat er literair aan is, weet ik niet, wel dat het een uitstekend geschreven thriller is. Try weet de onderhand sleetse uitgangsposities in de vele politiethrillers die in de schappen liggen - inspecteur en zijn team jagen op een moordenaar - heel fris op de lezer over te brengen.

Zijn hoofdpersoon is weliswaar een door zijn werk geobsedeerde politieman (wel een onvermijdelijk cliché), maar hij is niet aan de drank en hij is niet gescheiden. De vijftiger Rolf Gordon Lykke heeft een veel jongere vrouw en is zich daar steeds (pijnlijk) van bewust, wat in het lugubere verhaal voor een aangename afwisseling zorgt. Niet het aangaan van een relatie is het probleem (inspecteur Wallander), maar het onderhouden ervan.

Maar nergens zakt het verhaal in, Try weet de lezer uitstekend bij de les te houden. Meer dan vakkundig loodst hij hem naar de verrassende finale. Laat de kinderen tot mij komen bewijst dat de goede thriller niet uit Zweden hoeft te komen.

Kjetil Try - Laat de kinderen tot mij komen. Vertaling: Ingrid Hilwerda en Carla Joustra. Uitgeverij Q, 330 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: