16 februari 2010

Ruim voor Koninginnedag (nieuws, 2010)

DE 146 MINUTEN VAN BALKENENDE

Er wordt nog door de auteur en de redactie hard gesleuteld aan het manuscript, maar zeker is dat ruim voor eind april een thriller in de winkel ligt over het drama op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. De schrijver is Willem Asman en de thriller heet eenvoudigweg 'Koninginnedag'. Volgens uitgeverij Cargo legt Asman 'met pijnlijke precisie' bloot wat er speelt in Nederland: de nieuwe hufterigheid, de macht van de media, de dolende politiek en de ongerichte volkswoede.

Asman maakt in zijn thriller gebruik van de harde feiten. Het is Koninginnedag 2009, tien voor twaalf 's ochtends. De dag die een feestdag had moeten zijn, eindigt in een nationale tragedie wanneer een zwarte Suzuki Swift zich in Apeldoorn door de menigte boort.

Minister-president Jan Peter Balkenende bevindt zich op dat moment in Warschau. Halsoverkop vliegt hij met het regeringsvliegtuig terug naar Nederland. In zijn gevolg bevindt zich een jonge vrouw, een communicatieadviseur, ingehuurd om het imago van Balkenende te verbeteren. Een vrouw zonder geheimen en zonder zondes, zoals ze zichzelf graag beschrijft - nou ja, ze liegt wel eens. Maar hoe lang duurt het voordat er vragen komen over haar betrokkenheid? Er is, weet zij, een gemakkelijk en een ongemakkelijk antwoord.

De premier verlangt vooralsnog slechts één antwoord van haar: wat moet hij zeggen als ze straks op luchthaven Zestienhoven zijn geland? Er zijn nog 146 minuten te gaan.

Willem Asman, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), schreef eerder 'De Cassandra Paradox' (genomineerd voor de Gouden Strop 2006), 'Brittannica' en 'Wondermans eindspel'. De laatste thriller belandde vorig jaar op de shortlist voor De Diamanten Kogel.

Het is overigens niet de eerste keer dat de aanslag - indirect - wordt opgevoerd in een thriller. Zo had Tomas Ross in zijn vorig jaar verschenen boek 'Het meisje uit Buenos Aires' een bijrolletje bedacht voor aanslagpleger Karst T. De Suzuki-rijder zou in de fantasie van Ross destijds beveiliger zijn geweest op villa De Eikenhorst in Wassenaar.

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

Nog maar net in de ban van Asman (dankzij Wondermans eindspel) en nu al op mijn wenken bediend met een nieuw en nieuwsgierigmakend boek.