31 augustus 2009

Met één hand (nieuws, 2009)

NICCI FRENCH LIGT DWARS

Als een uitgever een vast en zeker prijzige tweeëntwintig pagina's tellende fullcolour brochure verstuurt over 'een revolutionair boekenconcept', dat 'verdraaid handig' en 'te geniaal voor woorden' is, dan moet hij wel overtuigd zijn van het nakende succes. De 'dwarsligger' heet het concept en wordt zondag 6 september op het boekenfestijn Manuscripta gelanceerd. Ongewild doet De Spanningsblog ook mee aan de reclamecampagne, want in de folder is een regel tekst ('Een thriller zoals thrillers geschreven dienen te worden') uit een recensie geplukt.

Wat is een dwarsligger naast de door Van Dale verstrekte uitleg ('iemand die obstructie pleegt', 'dwars liggende onderbalk, in 't bijz. de houten, stalen of gewapend-betonnenbalken waarop de rails van een spoorbaan bevestigd zijn', 'biel') nog meer? Kort gezegd: een gekanteld boek. Bedacht door Hugo van Woerden, directeur van de bijbeluitgeverij Jongbloed. Op zoek naar een handzamere manier van lezen, kwam hij op het idee van een nog geen 145 gram zwaar boekje van acht bij twaalf centimeter, dat overdwars gelezen dient te worden. Door het boek een kwartslag te draaien, ontstaat een normale bladspiegel. Dankzij het ook in de Jongbloedbijbels gebruikte milieuvriendelijke dundrukpapier past een dwarsligger zes tot acht keer in een boek van 'normale' afmetingen, beweren de initiatiefnemers.

Voor de ontwikkeling van het nieuwe concept zocht de Jongbloed-directeur samenwerking met een uitgever van algemene boeken en kwam bij het concern NDC|VBK terecht. Binnen die onderneming zullen de uitgeverijen Ambo|Anthos en Kosmos de dwarsligger in de handel brengen. Volgens de bedenkers is de dwarsligger door marketingbureau Branddoctors uitgebreid getest onder boekhandelaren en consumenten en zouden beide groepen met 'overweldigend enthousiasme' hebben gereageerd. Ook auteurs waren vol loftuitingen, meldt de brochure. Esther Verhoef noemt de dwarsligger ideaal voor mensen die veel reizen, Nicci French bestempelt het met een hand te lezen kantelboekje (kan de andere hand iets voor zichzelf gaan doen) als 'an absolute brilliant idea' en Marion Pauw vindt het 'zowel ludiek als verdomd handig'. Herman Koch: ,,Wat de iPod is voor de muziek, is de dwarsligger voor het lezen. Straks past Oorlog en vrede in de binnenzak van je jasje.'' Ter verduidelijking: deze vier geciteerde auteurs worden allen uitgegeven door Anthos.

Cultuurminister Ronald Plasterk ontvangt komende zondag op Manuscripta de eerste dwarsligger uit handen van Herman Koch. Het schrijversechtpaar Nicci French zal als 'ambassadeur' van het boekenconcept de presentatie bijwonen.

De eerste dwarsliggertitels zijn reeds bekend. Het gaat om de thrillers 'Wat te doen als iemand sterft' van Nicci French, 'Kind 44' van Tom Rob Smith, 'Close-up' van Esther Verhoef en 'Daglicht' van Marion Pauw. Ook in overdwarsformaat zullen de boeken 'Alles is verlicht' van Jonathan Safran Foer, 'Dagboek van een geisha' (Arthur Golden), 'De geschiedenis van de liefde' (Nicole Krauss), 'Leef in balans' (Dr. Wayne W. Dyer), 'Het SAS Survival Handboek' (John 'Lofty' Wiseman) en 'Special Bite Editie 2010' (restaurantgids met 501 ''culinaire hotspots') verschijnen. Een beetje dwarsligger kost overigens € 12,50.

Geen opmerkingen: