23 januari 2009

Walter Schmidt - Messcherp en razend (2009)


Een maalstroom van bloed, woede en seks
(Door Mieske van Eck)


Bloed, obsessieve seks, geweld, marteling, moord: niets blijft de lezers bespaard in Messcherp en razend, de debuutroman van Walther Schmidt (1963).

Marcus Brant, de hoofdpersoon van Schmidt, ontwaakt in het begin van het boek uit een nachtmerrie. De kortaffe gejaagde stijl trekt je meteen in het verhaal. Maar deze boze droom is nog niets vergeleken bij de bloedstollende gebeurtenissen, waarin Brant even verder in het boek wordt meegesleurd.

Brant is behoorlijk vastgelopen in zijn leven. Zijn werk maakt hem kwaad, zijn huwelijk is verzand in sleur en hij koestert een wrok tegen zijn vader.

Hij is geen innemend mens, eerder een koude egoïst, die snakkend naar liefde en seks over lijken gaat. Niet echt een hoofdpersoon om echt begaan mee te zijn. Of het moest zijn uit meegevoel met een mens die in een maalstroom van seks en geweld totaal de greep op zijn bestaan kwijt is geraakt.

Brant staat op het punt ontslagen te worden als hij op mysterieuze wijze ontvoerd wordt en achtergelaten in een weiland. Na zijn thuiskomst krijgt hij te horen dat zijn vader is vermoord. Even later blijkt zijn vrouw verdwenen. Brant is bang de schuld te krijgen en slaat op de vlucht. Hij vindt hulp en troost en nog veel meer geneugten bij Milena, een vrouw die alles kan en nergens voor terug lijkt te deinzen. Brant wordt steeds afhankelijker van deze raadselachtige vrouw, die hem tot daden brengt, waartoe hij zichzelf niet in staat had gedacht.

Messcherp en razend is een spannend en verontrustend verhaal over de zwarte kanten van de samenleving dat zich afspeelt op het snijvlak van fantasie en werkelijkheid. Een boek om in een ruk uit te lezen of gruwend terzijde te leggen.

Walther Schmidt - Messcherp en razend. Uitgeverij Anthos, 331 pag.

Bron: Brabants Dagblad

1 opmerking:

Janine van der Hulst-Veerman zei

Ik heb het boek ook gelezen en dit is mijn recensie:
In dit verhaal komen alle taboes aan de orde. In hoog tempo gaat de hoofdpersoon hand in hand met de lezer. ‘Messcherp en razend’ jaagt je door Amsterdam en omgeving. Het boek doet aan als een boze droom waaruit je wakker wil worden. Maar het is geen droom. Het is bizarre werkelijkheid met een nog bizarder plot…