24 januari 2009

In een garagebox (nieuws, 2009)

ONBEKEND LIJK IS VAN BRITSE FANTAST

De politie van Antwerpen heeft eindelijk de identiteit weten te achterhalen van een in ontbinding verkerend lichaam dat in november vorig jaar in Wilrijk is gevonden: Philip Stevenson. De man werd in 2001 bekend onder de naam Tom Carew, als auteur van de bestseller 'Jihad!'.

In het boek beschreef Carew hoe hij zich bij de beruchte Britse elite-eenheid SAS aansloot. Zijn 'non-fictieboek' verscheen toevallig daags voor de aanslagen van 11 september in Amerika. Gevolg: hij verscheen over de hele wereld in de media als Afghanistanexpert. In Engeland was het boek een bestseller met zo'n honderdduizend verkochte exemplaren. In Nederland werden ongeveer 14.000 exemplaren verkocht.
Eind 2001 ontmaskerde de BBC hem als fantast: hij was nooit geslaagd voor de zware toelatingsproeven bij de SAS. Carew werd destijds in de BBC-studio met de beschuldigingen geconfronteerd. De schrijver werd daarop zo boos dat hij de studio uitliep en een mep verkocht aan een cameraman die zijn vertrek filmde.

Volgens de BBC was de echte naam van de auteur Philip Sessarego en slaagde hij er in 1973 niet in om toegelaten te worden tot de SAS. Hij bleef toen echter wel in dienst van de zogeheten Demonstration Troops. Dat waren gewone soldaten die klusjes opknapten voor de SAS, zoals 'vijand spelen' tijdens oefeningen. In 1975 probeerde de man volgens de BBC opnieuw toegelaten te worden tot de SAS maar werd hij wederom afgewezen. Carew had overigens het boek niet zelf geschreven, maar gebruik gemaakt van een ingehuurde schrijver aan wie hij z'n belevenissen opdiste.

Carew kwam later in België wonen onder de naam Philip Stevenson. Hij werd enkele keren opgepakt bij inbraken. Zo stal hij voor 30.000 euro aan compressoren bij een vleeswarenbedrijf.
Twee maanden geleden vond de politie een lichaam in verregaande staat van ontbinding in een garagebox. Volgens de autoriteiten gaat het 'zo goed als zeker' om Carew. Het DNA van zijn lichaam zal vergeleken worden met dat van zijn kinderen. De onderzoekers sluiten moord uit.

(Bron: De Standaard, Gazet van Antwerpen)

Geen opmerkingen: