08 januari 2009

Wordt verwacht 78 (nieuws, 2009)

EEN RAMPZALIG SUCCESVOL BOEK

En daar floepte ineens een mailtje in de inbox. Afzender: Bavo Dhooge, Vlaams auteur van zo'n 35 boeken, waaronder een tiental thrillers, waarvan de titels met een 'S' beginnen. Dhooge, die 31 januari pas 36 jaar wordt, mailde niet alleen om even te laten weten dat zijn thriller 'Stand-in' vorig jaar als enig Nederlandstalig werk in de VN Thrillergids vijf sterren scoorde (wisten we al...), maar ook om kond te doen van de aanstaande verschijning, eind maart, begin april 2009, van zijn nieuwste misdaadroman, getiteld 'Stiletto Libretto'. Dat wisten we nog niet... Dhooge maakt daarvoor de overstap van uitgeverij Kramat naar Manteau.

Het verhaal draait om Jimmy Hendricks. Let wel, niet dé Jimi Hendrix. Jimmy is wel een kleine crimineel die in Los Angeles een nieuw leven wil beginnen. Waarom niet als schrijver?

Al met al zal Wally, zijn celgenoot die in de California State Prison, Corcoran bruut wordt vermoord, niet veel meer hebben aan de memoires die hij heeft geschreven. Maar wanneer Jimmy het boek onder het pseudoniem John C. Hickels laat verschijnen, beginnen de problemen pas echt. In het werk wordt immers een boekje opengedaan over een paar personages die helaas echt bestaan. Zoals een meedogenloze wapenhandelaar, een ex-agent die op eigen houtje verder opereert en een vent die graag signeert met een… stiletto.

Tot overmaat van ramp blijkt het boek een succes, onder meer door Sonja – kortweg Sonny - die voor de krant werkt. Jimmy leert al snel de leuze kennen: geen woorden, maar daden. Zeker wanneer Roland Knox, de tweederangsoplichter voor wie hij vroeger werkte, zich ook komt mengen in het verhaal en de spookschrijver dreigt te ontmaskeren…

Dhooge zelf kwalificeert 'Stiletto Libretto' als 'een flitsende thriller met sprankelende dialogen, frisse humor en een stevige dosis spanning'. De Vlaamse auteur doet later in het jaar ook nog van zich lezen. In de zomer maakt zijn verhaal 'Stil Bloed' deel uit van 'Summercrime', een initiatief van Simon De Waal. 'Summercrime' is een bundel met 'de spannendste verhalen' uit Vlaanderen en Nederland.

Geen opmerkingen: