06 januari 2009

Wordt verwacht 77 (nieuws, 2009)

ONDER HET ASFALT

Vijf sterren kreeg het Zweedse duo Roslund & Hellström op De Spanningsblog voor hun derde thriller 'De uitlevering', hun indrukwekkende aanklacht tegen de doodstraf. Een beklemmend en intelligent verhaal, dat lang bleef nagalmen.

Liefhebbers van het werk van de twee kunnen hun geluk niet op als in april 2009 hun vierde spannende roman 'Het meisje onder de straat' bij uitgeverij De Geus verschijnt. Volgens De Geus gaat het om een 'suggestief en verontrustend verhaal waarin een complexe ethische discussie over de zogenaamde welvaartsstaat, verantwoordelijkheid en solidariteit aangezwengeld wordt'.

Ook in 'Het meisje onder de straat' maakt commissaris Ewert Grens zijn opwachting. Hij heeft nog 32 onopgeloste zaken op zijn bureau liggen als twee heel vreemde vondsten alles op zijn kop zetten. In het politiebureau staan plotseling 43 kinderen die een vreemde taal spreken en in de kelder van een ziekenhuis wordt het verminkte lijk van een vrouw gevonden.
Grens en zijn collega Sundkvist komen terecht in een nachtmerrie die hen naar de wereld onder het straatasfalt voert. Daar huizen de kwetsbaarsten van de samenleving: voormalige psychiatrische patiënten, verslaafden en zelfs kinderen.

Journalist Anders Roslund (1961) maakte een bekroonde documentaire over de terugkeer van ex-gevangenen in de Zweedse samenleving. Daarbij leerde hij Börge Hellström (1957), die zelf een crimineel verleden heeft, kennen. Hellström werkte als hulpverlener met criminele en misbruikte jongeren en verslaafden. Hij is ook een van de oprichters van een non-profitorganisatie die ex-delinquenten helpt in de maatschappij te reïntegreren.

HELLEVAART

Nadat hij in 2008 met zijn collega-auteur Thomas Hoeps werd genomineerd voor de Gouden Strop met de thriller 'Kunst zonder genade', waagt Jac. Toes ditmaal in z'n uppie de gok. In april 2009 ligt zijn nieuwste thriller 'Blind zicht' in de winkel.

In een congrescentrum op de Veluwe vergadert de ondernemingsraad van de gemeente Helzijl. De volgende ochtend wordt bekend dat voorzitter Angela Marskramer, die uit de vergadering was weggeroepen voor een spoedgeval, is verdronken bij de Kop van Helle.
Zelfdoding, concludeert de politie na enkele aanwijzingen in die richting. Opzet, vermoedt ex-mariniere Ray Sola, verantwoordelijk voor Integrale Veiligheid binnen de gemeente Helzijl. Ook Angela's man, een vroegere collega van Ray, vertrouwt het niet. Hij geeft Ray een bijna onleesbaar memootje met een aanwijzing en een tas met papieren. De knappe, ambitieuze Angela bleek inderdaad geheimen te hebben, die ze deelde met meerdere mensen uit de ondernemingsraad.

Redacteur/journalist en scenarioschrijver Jac. Toes (Den Haag, 1950) werd begin jaren negentig genomineerd voor de Gouden Strop met de thrillers 'Dubbelspoor' en 'De afrekening'. Een paar jaar later, in 1998, won hij de prijs daadwerkelijk met de 'psychologische actiethriller 'Fotofinish'.

Andere nieuwe titels:

Fred Vargas - 'De eeuwige jacht' (februari 2009). Een reeks merkwaardige gebeurtenissen - geopende graven van maagden, geheimzinnig relikwieën en afgeslachte herten - krijgt betkenis als commissaris Adamsberg in een oud boek het recept aantreft voor het eeuwige leven.
Arne Dahl - 'Bijbelse wateren' (maart 2009). De speciale politieafdeling voor internationale misdaad, het A-team, krijgt te maken met een neergeschoten Afrikaanse illegaal en de vondst van een lichaam in verregaande staat van ontbinding in een Stockholmse buitenwijk. Wat hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken?
Veit Heinichen - 'De lange schaduw van de dood' (april 2009). Commissaris Proteo Laurenti stuit op een samenzwering tussen de maffia en de Maltezer orde.
Helene Tursten - (Nachtronde) (april 2009). Stroomuitval legt een ziekenhuis plat. Een patiënt overlijdt en de verpleegster die bij hem moest waken wordt gewurgd bij het stroomaggregaat gevonden. Een nieuwe zaak voor rechercheur Irene Huss.
Reggie Nadelson - 'Koud vuur' (maart 2009). Politieman Artie Cohen viert vakantie met zijn 14-jarige neef Billy Farone. Die heeft twee weken verlof van het instituut waar hij verblijft sinds hij de zwakzinnige Heshey heeft neergestoken. Artie denkt dat Billy is 'genezen', maar dan worden er in de omgeving dode lichamen gevonden.
Petra Hammesfahr - 'De schim' (april 2009). De voormalige filmproducente Stella is behoorlijk afgegleden en in de greep van de alcohol terechtgekomen. Ze maakt voortdurend ruzie met haar inwonende schoonmoeder. Na vertoning van Stella's grootste succes op tv wordt de schoonmoeder dood aangetroffen in de badkamer.
Jean-Claude Izzo - 'De zon van de stervenden' (maart 2009). Clochard Rico besluit Parijs te verlaten en naar het zuiden te trekken. Als je dan toch moet sterven, dan liever in de zon. Onderweg naar Marseille ontmoet Rico meerdere verloren zielen, verslagen door het leven.

Geen opmerkingen: