09 januari 2009

Een saaie jongen (nieuws, 2009)

STEPHEN KING-FAN VOLTOOIT BOEK UIT 'THE SHINING'

Een fanatieke liefhebber van het werk van schrijver Stephen King heeft een tachtig pagina's tellende versie gemaakt van het boek waaraan auteur Jack Torrance zo obsessief werkte in het boek (en de film) 'The Shining' (1977).

Torrance, door Jack Nicholson akelig griezelig vertolkt in Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1980, is een gefrustreerde schrijver die met zijn vrouw en zoon overwintert in een afgelegen hotel om eindelijk het boek te voltooien dat hij altijd al wilde schrijven. Maar het duistere verleden van het hotel en wat onrustige geesten spelen Torrance parten. Uiteindelijk komt zijn vrouw Wendy erachter dat het manuscript van haar man enkel en alleen de zin 'All work and no play makes Jack a dull boy' bevat, maar dan eindeloos herhaald.

Beeldend kunstenaar Phil Buehler uit New York, die zichzelf beschrijft als een groot fan van Stanley Kubrick en Stephen King, heeft onder de naam Jack Torrance een boek uitgebracht. Daarin staat ook de zin over de dull boy Jack, tot in het bijna oneindige vermenigvuldigd, maar op elke pagina in een andere vorm gegoten, variërend van zigzagfiguren, driehoeken tot spiralen.

Buehler zei dat hij de pagina's zo wilde vormgeven dat het lijkt alsof ze zijn getypt op een ouderwetse schrijfmachine. Buehlers verloofde, die de film had gezien noch het boek had gelezen, werd een beetje verontrust over het werk van haar partner. ,,Uiteindelijk heb ik haar de film laten zien en toen realiseerde ze zich dat ik de weg niet was kwijtgeraakt'', aldus Buehler.
Buehler heeft enkele pagina's op internet gezet. Volgens hem hebben al zo'n duizend mensen het boek 'bekeken' en begint de verkoop - op Blurb.com - op gang te komen.

(Bron: The Guardian, foto links: Jack Nicholson in 'The Shining'; foto rechts: cover van Buehlers boek)

Geen opmerkingen: