19 januari 2009

De Edgars (nieuws, 2009)

NICHT ASTRID LINDGREN IN DE RACE VOOR THRILLERPRIJS

Het genootschap Mystery Writers of America heeft vandaag, op de tweehonderdste geboortedag van Edgar Allan Poe, de genomineerden bekendgemaakt voor de 'awards' die naar deze grondlegger van de detective- en sciencefictionroman zijn vernoemd. De nicht van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is in de race voor de prijs voor de beste spannende roman.

De Edgar Allan Poe Awards - beter bekend als de Edgars - worden jaarlijks toegekend aan de schrijvers van de beste misdaadfictie. De prijs voor de beste thriller werd eerder gewonnen door groten als Elmore Leonard, Raymond Chandler, Frederick Forsyth en John le Carré. Vorig jaar won John Hart de onderscheiding met zijn thriller 'Down River'.

Op de shortlist van 2009 staat de Zweedse misdaadschrijfster Karin Alvtegen, de nicht van de wereldberoemde Astrid Lindgren die de onsterfelijke Pippi Langkous schiep. Alvtegen is genomineerd met haar boek 'Missing', dat eerder al de Glazen Sleutel, de belangrijkste thrillerprijs in Zweden, in de wacht sleepte. Het boek gaat over een dakloze vrouw die in de problemen komt nadat een zakenman die voor haar een diner en een kamer had betaald, dood wordt aangetroffen.

Alvtegen moet het opnemen tegen de Schotse schrijfster Morag Joss ('The Night Following'), de Amerikaanse auteurs C.J. Box ('Blue Heaven'), Lisa Lutz ('Curse of the Spellmans') en Robert Ferrigno ('Sins of the Assassin') en de Ier Declan Hughes ('The Price of Blood').

De oeuvreprijs Grand Master award - voor het eerst uitgereikt aan Agatha Christie in 1955 - gaat naar Sue Grafton én naar James Lee Burke. Grafton, schrijfster van de Kinsey Millhone-reeks, was totaal van de leg door het nieuws. ,,Ik ben zeer verheugd de eer te delen met een schrijver die ik zo bewonder.'' Burke, die eerder twee Edgars won, noemde de oeuvreprijs 'een van de grootste eerbetonen' die zijn werk kon krijgen.
De winnaars van de diverse Edgars, waaronder die voor het beste non-fictie misdaadboek en het beste korte verhaal, worden bekendgemaakt op 20 april in New York.

(Bron: The Guardian, op de foto: Karin Alvtegen)

Geen opmerkingen: