10 januari 2009

Wordt verwacht 79 (nieuws, 2009)

MET EEN GEVOELIG HART

Kun je een goede thriller schrijven als je lesgeeft op een universiteit, maar ook een pizzarestaurant beheert en achter de bar staat? Kennelijk wel, want de Amerikaan Bill Loehfelm voerde deze activiteiten uit en schreef de spannende roman 'Fresh Kills', waarmee hij mooi de Amazon Breakthrough Novel Award voor debuterende auteurs won. Er waren voor deze prijs maar liefst vijfduizend manuscripten ingestuurd. Loehfelm was vorig jaar trouwens de allereerste winnaar van deze prijs, die bestond uit een cadeaupakket van sponsor Hewlett Packard en 25.000 dollar voorschot van uitgeverij Penguin.

De recensent van Publisher Weekly schreef dat 'Fresh Kills' een prachtige tegenstrijdigheid in zich herbergt: 'een thriller met een gevoelig hart'. En, vroeg de criticus zich af, ,,kan deze auteur de nieuwe Dennis Lehane worden?'' Alle seinen staan dus op groen voor Loehfelm. 'Fresh Kills' waarvan de titel in de Nederlandse vertaling gemakzuchtig ongewijzigd bleef, verschijnt in april 2009 bij uitgeverij The House of Books.

Het verhaal begint met de moord op John Sanders sr. op een straathoek in New York. Deze tragische gebeurtenis brengt zijn van hem vervreemde kinderen John jr. en Julia, die door hun vader werden mishandeld, nader tot elkaar. Terwijl Julia thuis de zaken op orde probeert te krijgen, gaat Junior op zoek naar de moordenaar. Zijn speurtocht wordt gefrustreerd door twee rechercheurs, de een is een ex-jeugdvriend, de ander een veteraan bij de politie die misschien wel zijn eigen redenen had om John sr. dood te wensen. En Juniors relatie met een meisje dat hij van vroeger kent, maakt de zaak er ook niet eenvoudiger op.

Bill Loehfelm werd in 1969 in Brooklyn, New York, geboren en groeide op op Staten Island. In 1994 vertrok hij naar New Orleans, waar hij elf jaar later met zijn vrouw Orkaan Katrina overleefde. Een paar maanden daarvoor was hij begonnen te werken aan zijn nu bekroonde debuut.

WEINIG RESPECT

Een brutale moord op een Nederlandse succesauteur in Frankrijk. Dat is volgens de uitgeverij het belangrijkste gegeven in 'Blind vertrouwen', de tweede thriller van Michael Berg. Het boek verschijnt in april 2009.

De 30-jarige Chantal Zwart is journaliste bij RLP, een radiostation in Midden-Frankrijk. Op een ochtend is de Nederlander Peter Versloot haar interviewgast. Samen met de jonge, uitermate aantrekkelijke Tamara bewoont de oud-zakenman een landgoed bij het dorp Rebeyrat. Versloot heeft een boek over zijn leven in Frankrijk geschreven, waarvan nu ook een Franse vertaling op de markt zal komen.
Chantal ergert zich aan de arrogante Peter en nog meer aan zijn boek, waaruit weinig respect voor de lokale bevolking spreekt. Wanneer ze er tijdens de uitzending een passage uit voorleest, horen de inwoners van Rebeyrat hoe de auteur over hen denkt. Na de eerste woede en verbijstering is voor hen één ding duidelijk: die boek mag nooit verschijnen, koste wat kost.

Volgens de website van de schrijver is het boek gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar de schrijver in kwestie is niet Michael Berg, hoewel hij vijftiger is en al sinds 2004 in Frankrijk woont. Michael Berg (1956) studeerde Nederlands in Amsterdam, was componist/zanger en werkte bijna vijfentwintig jaar voor de radio. In 2007 verscheen zijn thrillerdebuut 'Twee zomers'.

Andere nieuwe titels:

Chris Mooney - 'De geheime vriend' (april 2009). Wanneer het lichaam van Judith Chan in de haven van Boston wordt aangetroffen, wordt een verband gelegd met de eerdere moord op studente Emma Hale, wier lichaam daar ook aanspoelde. Rechercheur Darby McCormick wordt op de zaak gezet.
Joshua Spanogle - 'Gaaf' (april 2009). Onderzoeker Nate McCormick wil met zijn vriendin een nieuw leven in San Francisco beginnen tot de dood van een oude vriend hem terugwerpt in de medische wereld.
Baudewyns - 'De Walpurgisnachtmerrie' (maart 2009). Drie jongens beleven in 1936 hun mooiste vakantie. Tot een vreselijke ontdekking hun verdere leven ingrijpend beïnvloedt en uiteindelijk zal verwoesten.
Lisa Jackson - 'Verloren zielen' (april 2009). Vier studentes aan het All Saints College zijn verdwenen. Zij waren 'verloren zielen', kwetsbare meisjes om wie niemand iets gaf.
Karine Giébel - 'De duisternis valt' (april 2009). Tekst op de cover: 'Als iemand een wrok tegen je koestert, kun je maar beter bidden dat het geen vrouw is...'
Clive Cussler met Paul Kemprecos - 'De Navigator' (april 2009). Jaren geleden is uit het museum in Bagdad een oud Fenicisch beeld gestolen dat bekend staat als de Navigator. Sommigen zijn tot alles bereid het in handen te krijgen.
Kitty Sewell - 'Bloedspoor' (april 2009). Psychotherapeute Madeleine Frank raakt uit balans door de komst van een nieuwe cliënte. Ze bespeurt iets bekends in deze beschadigde, vijandige vrouw.

Geen opmerkingen: