16 januari 2009

Harry Tenholter - Het Mozes mysterie (2008)

Mozes was niet wie wij denken dat hij was

(Door Mieske van Eck)

Sinds het succes van Dan Brown met De Da Vinci Code zijn de historische thrillers met Bijbelse lading niet aan te slepen. De Nederlandse debutant Harry Tenholter sluit met Het Mozes mysterie aan bij een lange rij auteurs die de Bijbel van kritische kanttekeningen wil voorzien.

Wat treft is dat het boek van Tenholter is verschenen in een tijd dat de strijd tussen joden en Palestijnen in het Midden-Oosten weer is opgelaaid. Want de roman draait om de vondst van een reeks kleitabletten uit het jaar 1240 voor Christus, waaruit blijkt dat de historische Mozes een heel andere achtergrond heeft dan de Mozes, zoals wij die kennen uit het Oude Testament. Dat maakt volgens Tenholter de aanspraken van de joden op het Beloofde Land nogal twijfelachtig.

Het begint met een verdwaalde journalist die in de Egyptische woestijn een reeks kleitabletten vindt. Als deze Richard de Winter bij toeval de aantrekkelijke studente Jennifer O'Hara ontmoet, vertelt hij haar over zijn vondst. Zij legt de tabletten voor aan haar professor die vaststelt dat ze van onschatbare waarde zijn en dat De Winter ze niet zo maar mag houden. Als dan ook de Israëlische geheime dienst lucht krijgt van de vondst, zit De Winter echt in de problemen.

Tenholter wisselt de belevenissen van De Winter in de jaren tachtig af met de geschiedenis van joden en Egyptenaren rond 1240 voor Christus, zoals die op de kleitabletten staat beschreven. Daaruit blijkt dat Mozes niet in een mandje de Nijl is komen afzakken, maar één van de zonen is van de farao, die wegens hofintriges is gevlucht en leider is geworden van een joodse nomadenstam. De kleitabletten zijn geschreven door één van zijn vrouwen, die zich zorgen maakt over de wreedheden die de joden bedrijven uit naam van hun God.

Het historische en tevens actuele gegeven maakt Het Mozes mysterie interessant. Jammer dat het boek een niet wat strakkere plot heeft en zo slordig is geredigeerd.

Harry Tenholter - Het Mozes mysterie. Uitgeverij Omniboek, 383 pag.

Bron: Brabants Dagblad

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En natuurlijk ook jammer dat het verhaal in 1982 speelt maar dat de auteur er niet van weerhoudt met mobiele telefoons op de proppen te komen en dat het boek duidelijk door een sexueel overmatig geinteresseerde man is geschreven, wat het laatste hoofdstuk, als zou het boek door een vrouw zijn geschreven, tamelijk belachelijk maakt....
Ik vind twee sterren behoorlijk hoog beoordeeld: Tenholter mag zijn zegeningen tellen....

Jielun zei

@Jozef:

Al was er in 1982 dan natuurlijk geen GSM netwerk in de vorm zoals wij hem kennen, er was in de jaren '70 al een draadloos telefoonnetwerk beschikbaar.

Het ATF systeem, zoals we dat in Nederland kenden in de jaren '80, lijkt behoorlijk veel op het GSM systeem en in diverse landen was er een vergelijkbaar systeem, en ik kan me voorstellen dat de schrijver sprak van een GSM systeem omdat het systeem van toen gewoon goed vergelijkbaar is met het huidige systeem.

Als je kritiek wilt geven, prima, maar geef dan wel reële kritiek en zeg niet dat iets niet bestond, terwijl het er wel was.