04 januari 2009

Wordt verwacht 76 (nieuws, 2009)

IS DE BABY NOG IN LEVEN?

'Voor de lezers vn Patricia Cornwell en Kathy Reichs', staat op de cover van 'Tot op het bot' van Kathryn Fox. Nou, dan weet je het wel, weer zo'n CSI-achtige forensische thriller. Ditmaal is het boek dat in maart 2009 bij De Fontein verschijnt, geschreven door een Australische arts, 'met bijzondere belangstelling voor forensisch onderzoek'. Naast haar passie voor de medische wetenschap is de in Sydney woonachtige Kathryn Fox actief betrokken bij een alfabetiseringsprogramma voor de inheemse bevolkingsgroepen van Australië.

'Tot op het bot' lijkt niet geschikt voor al te teerhartige lezerszieltjes. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden; verminkt, bevroren en verbrand. Uit de autopsie blijkt dat de vrouw onlangs is bevallen. Er wordt geen kind levend aangetroffen op de plaats delict, maar is de baby nog in leven?

Brigadier Kate Farrer, net terug van verplicht verlof na een traumatische gijzeling, wordt samen met haar jonge partner Oliver Parke op de zaak gezet. Maar door personeelstekort worden ze daar al weer snel van afgehaald. Nu moet het duo zich richten op de verdwijning van Candice, dochter uit een welgestelde familie. De verdenking valt op Mark Dobbie, de ex van Candice' zus. Wanneer de politie bovendien in zijn woning expliciete foto's vindt van bewusteloze vrouwen, lijkt de hoofdverdachte al snel te zijn gevonden.
Terwijl de druk toeneemt om de verbrande vrouw te identificeren en Candice terug te vinden, verbrandt een invalide man levend in zijn bed. Schokkende verbanden tussen deze drie zaken komen boven water.

DORPSDRAMA

Vijf boeken moest de Brit R.J. Ellory schrijven, voordat hij dan eindelijk internationaal doorbrak. Dat boek, 'A quiet belief in angels', verschijnt onder de titel 'Een stil geloof in engelen' begin maart 2009 in Nederlandse vertaling. Van het boek werden in Ellory's geboorteland zo'n 350.000 exemplaren verkocht. Op website Ezzulia kunnen tien lezers alvast een manuscript aanvragen. Maar daarvoor verlangt De Fontein wel een tegenprestatie: een uitgebreide recensie. Van eventuele positieve kritieken zal de uitgeverij ongetwijfeld gebruik maken tijdens de reclamecampagne.

Het verhaal speelt zich af in Augusta Falls, Georgia. Het is 1939 als de 12-jarige Joseph Vaughan hoort dat een meisje uit zijn klas op wrede wijze is omgebracht. Zij blijkt het eerste slachtoffer te zijn in een reeks van gruwelijke kindermoorden die het kleine dorp decennialang in de greep zullen houden.
Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun dorp is binnengeslopen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt.
Het dorp is gebroken van verdriet. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping. Dan gaat Joseph ook de confrontatie aan met datgene wat hem zijn hele leven heeft achtervolgd.

Roger Jon Ellory werd op 20 juni 1965 geboren in het Sorento Hospital in Birmingham, Groot-Brittannië. De kliniek waar hij werd geboren is inmiddels afgebroken, maar Ellory verzekert op zijn website dat er tussen zijn geboorte en de sloop geen causaal verband bestaat.
Ellory's leven zelf zou al genoeg stof voor een aardige roman opleveren. Zijn vader nam de kuierlatten voordat de kleine Roger Jon werd geboren. Zijn moeder, een actrice en danseres, overleed toen hij zeven was aan de gevolgen van een longontsteking. Roger Jon ging toen wonen bij zijn moeders moeder. Zijn opa verdronk acht jaar voor Roger Jons geboorte, oma overleed in 1982 aan een hartaanval.

Toen Roger Jon zeventien was zat hij een celstraf uit wegens stropen. Daarna speelde hij als gitarist in The Manta Rays, de ruigste band tussen Manchester en Londen.
Hij begon op 4 november 1987 te werken aan zijn eerste roman en onderbrak het schrijfproces tot aan juli 1993 slechts voor drie dagen om te scheiden van zijn eerste echtgenote. Ondertussen had hij tal van min of meer vriendelijke afwijzingsbrieven van uitgeverijen gekregen.
Uit pure frustratie ging hij niet eerder schrijven dan in augustus 2001. Tijdens zijn eerste kantoorbaan ooit kwam hij in aanraking met een computer. Ellory leerde hoe hij een Word-document moest creëren en besloot weer te gaan schrijven in zijn lunchtijd. In 2003 werd zijn eerste boek 'Candlemoth' gepubliceerd.

Andere nieuwe titels:

Scott Mariani - 'Het Mozartcomplot' (mei 2009). Dan Brown-achtige thriller rond een eeuwenoude moord en een duistere vrijmetselaarsloge.
Robert Crais - 'De tweeminutenregel' (maart 2009). Politieagent en zoon van een bankrover wort doodgeschoten. Bankrover en FBI-agente gaan achter de dader aan.
Sebastian Fitzek - 'De Wreker' (maart 2009). De 10-jarige Simon bekent een moord aan advocaat Robert Stern, een moord die hij vijf jaar voor zijn geboorte pleegde...
Lisa Scottoline - 'In het nauw' (april 2009). Advocate moet vrouw bijstaan die haar vroeger op school altijd terroriseerde.
David Hewson - 'Het Zevende Sacrament' (april 2009). Zevenjarig jochie verdwijnt spoorloos in de catacomben onder een Romeinse villa. Hoofdverdachte is zijn vader.

Geen opmerkingen: