12 januari 2009

De machtigste vrouw (nieuws, 2009)

FNV-VOORZITTER LEIDT JURY GOUDEN STROP 2009

De discussie over versoepeling van het ontslagrecht zal voor haar soms als een echte thriller overkomen. Maar wie naar 'Agnes Jongerius' en 'misdaadromans' googelt, vindt niets van zijn of haar gading. Toch leidt de voorzitter van de vakcentrale FNV de jury van de Gouden Strop 2009, zo is vandaag bekendgemaakt. Jongerius (1960) staat zesde in een laatst door de Volkskrant opgestelde top 200 van meest invloedrijke Nederlanders. Met die notering is zij de hoogstgenoteerde vrouw op dat prestigieuze lijstje, oftewel 'de machtigste vrouw van Nederland'. Je vraagt je af waar ze in hemelsnaam de tijd vandaan moet halen om tientallen thrillers te kunnen lezen.

De Stropjury bestaat naast Agnes Jongerius verder uit Martin Koolhoven (regisseur van o.a. Oorlogswinter en Schnitzelparadijs), Gijs Korevaar (recensent Algemeen Dagblad), Robin Troost (accountmanager The Read Shop) en Jürgen Joosten (recensent Ezzulia.nl). De jury zal zich over zo'n zeventig titels buigen.

De Gouden Strop zal dit jaar op 2 juni worden uitgereikt tijdens The Power of Plots - Avond van het Spannende Boek in de Melkweg te Amsterdam. The Power of Plots wordt dit jaar voor het derde keer op rij georganiseerd ter gelegenheid van Juni – Maand van het Spannende Boek. Schrijvers, misdaadjournalisten, muzikanten en films zullen dan te zien en te horen zijn in verschillende zalen van de Melkweg.

De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs. De Gouden Strop wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting LIRA en The Read Shop. Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds steunt de genomineerde auteurs met promotie in het buitenland. De organisatie is in handen van Passionate Bulkboek.

De thrillerprijs wordt dit jaar voor de eenentwintigste keer uitgereikt. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan deze prijs is een geldprijs van tienduizend euro verbonden. Vorig jaar werd de Gouden Strop gewonnen door Charles den Tex met het boek 'CEL'.

Geen opmerkingen: