10 januari 2009

In Ecuador (nieuws, 2009)

SCHRIJVER THEO IJZERMANS OVERLEDEN

Naar nu pas bekend is geworden is psycholoog en misdaadauteur Theo IJzermans op 30 december jongstleden overleden. Zijn vrouw Tieneke Dijkstra meldt vandaag in een advertentie in NRC Handelsblad dat haar man in zijn slaap is gestorven. De twee waren samen op reis in Ecuador. Theo IJzermans is 64 jaar geworden.

Drs. Theo IJzermans (geboren op 17 maart 1944) was zelfstandig gevestigd psycholoog, psychotherapeut en coach. Sinds begin jaren tachtig was hij betrokken bij opleidingen voor trainers en adviseurs van het bureau Schouten & Nelissen in Zaltbommel. Ook volgde hij de opleiding tot gedragstherapeut en gezinstherapeut. Bij het Albert Ellis-instituut in New York werd hij opgeleid tot RET-therapeut (Rationeel-Emotieve Therapie). IJzermans publiceerde onder meer op het gebied van werkstress, fobieën, verlegenheid, sociale vaardigheidstrainingen en ongehoorzaamheid in organisaties.

Theo IJzermans had zijn hard verpand aan Midden- en Latijns-Amerika en met name aan Cuba. Dat blijkt ook uit de twee thrillers die hij publiceerde. In 2004 debuteerde hij met de thriller 'Rum en Coca-Cola'. Centraal staat daarin de Cubaanse revolutie van 1 januari 1959 en de gevolgen daarvan die zich veertig jaar later nog doen voelen. In de thriller 'Dokter Mambo' die in 2006 verscheen, schreef IJzermans opnieuw over Cuba, maar ook over Latijns-Amerikaanse vluchtelingen. In deze twee thrillers speelde ex-politieman en salsaliefhebber Lex Eckhardt de hoofdrol. IJzermans was ook tientallen jaren actief als fotograaf. Op zijn site zijn daarvan fraaie voorbeelden te vinden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben hier even stil van...

Totaal onverwachts.

Anoniem zei

Ja, wat een drama, zo opeens overleden, een oude studiegenoot en vriend van me. Hij schreef ook een aardige serie reisbrieven over Cuba e.d. voor ons in De Leunstoel onder het pseudoniem Herman Frederiks. Dat deed hij vooral omdat hij de lange tenen van het Cubaanse regime kende.
Theo Capel