05 januari 2009

Meer puntjes... (nieuws, 2009)

IAN RANKIN OP DE BRES VOOR BRAILLE-PERS

De Schotse bestsellerauteur Ian Rankin start vandaag een campagne om zo'n twee miljoen euro op te halen voor betere huisvesting van een drukkerij van teksten in braille. Het gaat om het gebouw van de Royal Blind's Scottish Braille Press in Edinburgh, dat in 1960 werd gebouwd. Het onderkomen moet grondig worden herbouwd en worden voorzien van de modernste druktechnieken.

Om Rankins pleidooi te ondersteunen vervaardigt de drukkerij het verhaal 'Death is not the end' van de misdaadauteur in braille. Bovendien wordt vandaag een fragment uit Rankins thriller 'Fleshmarket Close' (in het Nederlands verschenen onder de titel 'De rechtelozen' in braille bevestigd aan een muur in de straat met dezelfde naam in Edinburgh. De Scottish Braille Press is marktleider in Groot-Brittannië op het gebied van boeken, tijdschriften en ander drukwerk in braille.

Rankins jongste zoon Kit, die lijdt aan het Angelman syndroom (een aangeboren ontwikkelingsstoornis) en kampt met ernstige oogproblemen, zit op de Royal Blind School in Edinburgh. Zijn vader vindt dat er meer boeken voor visueel gehandicapten moeten komen. Hij riep schrijvers, uitgevers en de boekhandelaars op om de beschikbaarheid van zowel fictie als non-fictie in braille te verbeteren.

(Bron: Carrick Gazette)

Geen opmerkingen: