27 januari 2009

True crime (nieuws, 2009)

HET ABC VAN AMSTERDAMSE LIQUIDATIES

'Laat ze elkaar maar afmaken', klonk het lange tijd cynisch na iedere liquidatie in de Amsterdamse onderwereld. Tot frustratie van de Nederlandse opsporingsdiensten die zelden tot nooit een huurmoord oplosten. Maar nu, in het recente proces tegen vermeende hitmen en hun opdrachtgevers, claimt het Openbaar Ministerie succes.

Met kroongetuige Peter la Serpe heeft het OM een ogenschijnlijk sterke troef in handen. Hij heeft over ruim een dozijn moorden en bijna-moorden verklaringen afgelegd. Bij deze 'dodenlijst' noemt de kroongetuige namen uit alle geledingen van de onderwereld: van wapenleveranciers, via moordmakelaars en opdrachtgevers.

Op 9 februari begint een groot strafproces rond de liquidaties in de hoofdstad. Met La Serpe als kroongetuige. Maar of hij daadwerkelijk komt opdagen valt overigens nog te bezien. Eerder deze maand liet hij nog weten zich te zullen terugtrekken als justitie hem niet beter zou beveiligen. Als La Serpe niet wil meewerken zal hij wel moeten getuigen, maar kan hij zich op zijn zwijgrecht beroepen. Dan zal justitie zestien jaar cel tegen hem eisen voor zijn betrokkenheid bij moorden, in plaats van de afgesproken acht jaar.

Maar met La Serpe begeeft justitie zich nog meer op glad ijs, want de getuige is zelf ook moordverdachte. Hoe betrouwbaar zijn z'n woorden? Welke rol speelde hijzelf? Wat zijn z'n belangen? Houdt het verhaal van een voormalig drank- en drugsverslaafde stand voor de rechter?

Vrij Nederland-journalisten Marian Husken en Harry Lensink spraken met betrokkenen, lazen het metersdikke dossier en fileerden de woorden van de kroongetuige. In 'De Dodenlijst', dat morgen bij uitgeverij Balans verschijnt, zetten ze de 'hoofdrolspelers' - verdachten, slachtoffers, vriendinnen, raadslieden, aanklagers en rechters - op een rij. Het resultaat noemt Balans 'een handzaam Wie is wie?' bij een moordproces zonder precedent.

Geen opmerkingen: