27 januari 2009

Omgaan met het leven (nieuws, 2009)

AUTEUR JOHN UPDIKE OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver en criticus John Updike is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een hospice in Massachusetts aan de gevolgen van longkanker.

Updike werd op 18 maart 1932 geboren in Reading in Pennsylvania. Zijn vader was wiskundeleraar en zijn moeder werkte in een warenhuis. Naar verluidt spoorde zijn moeder hem al aan om veel te schrijven. Hij volgde dit advies op en na een studie Engels aan de Harvard universiteit maakte de auteur snel faam in de literaire wereld van Amerika. Hij werkte voor het satirische Harvard Lampoon Magazine en schreef voor het tijdschrift The New Yorker. In zijn werk kwamen seksuele spanning en spirituele en morele angstgevoelens in kleine leefgemeenschappen voor.

Critici houden Updike voor een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw. Hij ontving tweemaal de Pulitzer Prijs, een van de meest prestigieuze prijzen in de literaire wereld. Verschillende keren werd hij genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar die heeft hij nooit ontvangen.

Updike was zeer productief, hij schreef meer dan 25 romans, tientallen korte verhalen en daarnaast nog poëzie. Ook wist hij het vuur aan de schenen te leggen van collega-schrijvers in zijn fijnzinnig geschreven boekrecensies.

Ook de bestseller 'The Witches of Eastwick' ('De heksen van Eastwick') uit 1984 is van zijn hand. Het boek werd in brede kring bekend door de gelijknamige Hollywoodfilm met Jack Nicholson, Susan Sarandon, Cher en Michelle Pfeiffer in de hoofdrollen. In de roman krijgen drie heksen het aan de stok met een duivelse man, in de film gespeeld door Nicholson. Hun onderlinge band komt onder zware druk te staan wanneer zij alle drie een relatie met hem beginnen. Vorig jaar verscheen het vervolg 'The Widows of Eastwick' ('De weduwen van Eastwick'), het werd Updikes laatste boek.

Het meest bekende werk van de auteur bestond uit een serie van vier boeken over Harry 'Rabbit' Angstrom. Updike beschrijft daarin hoe Rabbit in de tweede helft van de twintigste eeuw omgaat met het leven, de dood en zijn relaties met anderen.

Geen opmerkingen: