09 januari 2009

Het avontuur aangaan (nieuws, 2009)

KARAKTER TE KOOP VOOR HET GOEDE DOEL

De Britse misdaadschrijfster Ann Cleeves (foto rechts) veilt een personage in haar nieuwe boek ten bate van een fonds ter herinnering aan de tiener Vaila Harvey (foto links). Het meisje, afkomstig van de Shetlandeilanden, overleed vorig jaar op 16-jarige leeftijd aan kanker. Het fonds moet jonge mensen die ook op die eilanden wonen, in staat stellen om reizen te kunnen maken.

Ann Cleeves heeft nauwe banden met de Shetlandeilanden. Ruim dertig jaar geleden werkte ze er als assistent bij het vogelobservatorium. Ze werd onmiddellijk verliefd op de eilandengroep en bezoekt die nog steeds regelmatig. Ze heeft ook een serie thrillers geschreven die op de eilanden spelen. Met één boek uit de reeks, 'Ravenzwart' (2006), won ze een Dagger Award. Het boek waarin het te veilen karakter voorkomt, zal de vierde en laatste thriller zijn in deze serie. Het derde deel uit het Shetlandkwartet, 'Red Bones', komt op 19 februari uit.

Volgens de schrijfster voelen vele Shetlandbewoners zich betrokken bij wat Vaila Harvey is overkomen en willen ze iets doen. Reizen vanaf de Shetlandeilanden is een dure aangelegenheid, aldus Cleeves, en een fonds kan jonge mensen helpen om verder van huis 'het avontuur te beleven dat Vaila Harvey ook zo graag zou zijn aangegaan'.

Het personage waaraan de hoogste bieder zijn of haar naam aan kan lenen, krijgt volgens Cleeves een belangrijke rol in het boek. De schrijfster noemde het een interessante uitdaging om het karakter in de thriller te verwerken. De veiling loopt nog door tot maart van dit jaar. Op 10 maart zal de winnaar worden bekendgemaakt. Het boek zal in 2010 op de markt verschijnen. Volgens Cleeves' website was het hoogste bod tot dusver 250 Britse ponden (254 euro), gedaan door ene Gary Johnson.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: