17 januari 2009

Bestsellers (nieuws, 2009)

MISDAADAUTEURS SCOORDEN GOED IN 2008

Khaled Hosseini, Stieg Larsson en Ken Follett waren vorig jaar wereldwijd de meest populaire fictie-auteurs. Dat meldt de immer alerte boekensite De Papieren Man, die zich op zijn beurt weer baseert op vakblad The Bookseller dat de internationale fictiebestsellerlijsten heeft geanalyseerd.

Hosseini (van o.a. 'De vliegeraar') en Ken Follett ('Brug naar de hemel') zijn de enige twee auteurs die boeken hebben in de fictie top-10 van zeven van de negen landen die gegevens aanleverden. Ze worden gevolgd door de Zweedse misdaadschrijver Stieg Larsson en de Amerikaanse thrillerauteur John Grisham, die in vijf landen hoog in de bestsellerlijsten prijkten.

Stephenie Meyer, Muriel Barbery, J.K. Rowling, Carlos Ruiz Zafón en Henning Mankell duiken in vier bestsellerlijsten op. Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, China, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de top tiens stonden namen van 387 auteurs, slechts 48 van hen hadden top-10 vermeldingen in meer dan een land. Eenentwintig auteurs verkochten goed in drie of meer landen. Onder de bestsellende schrijvers zijn de volgende thrillerauteurs: David Baldacci, Elizabeth George, Michael Connelly en Patricia Cornwell.

De top-20 ziet er als volgt uit:
1. Khaled Hosseini
2. Stieg Larsson
3. Ken Follett
4. Stephenie Meyer
5. Muriel Barbery
6. Carlos Ruiz Zafón
7. Anna Gavalda
8. John Grisham
9. J.K. Rowling
10. Henning Mankell
11. Alan Bennett
12. Jodi Picoult
13. Christopher Paolini
14. David Baldacci
15. Nicholas Sparks
16. Elizabeth George
17. Lauren Weisberger
18. Michael Connelly
19. Patricia Cornwell
20. Paulo Coelho

(Bron: De Papieren Man; foto afkomstig uit The Guardian)

Geen opmerkingen: