29 januari 2009

Peter James - Op sterven na dood (2008)

Vierde 'Grace-thriller' nog weer beter
(Door Arno Ruitenbeek)

Mocht de lade met Frost-afleveringen echt leeg zijn, dan is het misschien een idee voor de BBC (en de KRO) om een lekkere tv-serie rond Frosts collega Roy Grace te maken. Geestelijk vader Peter James leverde recentelijk zijn vierde thriller af, Op sterven na dood, en voor zover mogelijk is deze roman nóg beter dan de vorige.

Ronnie Wilson is een slechte zakenman en dito crimineel. Als zijn zoveelste carrière in duigen is gevallen en de Britse beroepsverliezer bezwijkt onder de schuldenlast, wendt hij zich ten einde raad tot een kennis die het wel heeft gemaakt. Die zelfs een kantoor in het WTC in New York heeft. U raadt het al: Ronnie is op 'nine eleven' in The Big Apple en ziet voor zijn ogen letterlijk zijn droom uiteenspatten.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zelfs voor onze sukkel. Hij wist zijn oude sporen definitief uit, neemt een andere identiteit aan en begint aan een nieuw leven. Dat wordt heel wat florissanter dan voor de fatale datum, mede dankzij een aan zijn tweede vrouw uitgekeerde levensverzekering en een fikse 9/11-slachtoffercompensatie.

Zes jaar later duiken in een riool in Brighton de overblijfselen op van een vrouw. Recherchechef Roy Grace krijgt de zaak toegeschoven. Natuurlijk denkt hij even dat zijn spoorloos verdwenen echtgenote Sandy is aangetroffen. De onzekerheid voor de speurder blijft, want de botjes zijn van de eerste vrouw van Ronnie Wilson. Ze is een onnatuurlijke dood gestorven. Als in Australië ook de tweede mevrouw Wilson vermoord uit een waterbekken wordt opgedoken, gaat de politiemachine volop draaien.

Een ander verhaal is dat van Abby Dawson, die heimelijk vanuit Australië terugkeert naar Brighton om een dure postzegelverzameling te verkopen. Een gevaarlijke gek, die claimt de eigenaar te zijn van de collectie, tracht haar op alle mogelijke manieren van dat plan af te houden.

Grace en zijn inmiddels bekende ploeg rechercheurs, onder wie Glenn Branson, hebben hun handen vol aan hun werk en hun privéleven. James is goed op dreef, al moet hij oppassen niet te breedsprakig te worden. Voordat je het weet wordt hij vergeleken met Ruth 'gaap' Rendell. De ontknoping is om je vingers bij af te likken.

Peter James - Op sterven na dood. Vertaling: Ineke de Groot. Uitgeverij De Fontein, 380 pag.

Geen opmerkingen: