07 januari 2009

In het bos (nieuws, 2009)

JACOB VIS, DE BURGERSPEURDER
Thrillerauteur Jacob Vis ziet zichzelf graag in het rijtje geplaatst met burgerspeurders misdaadverslaggever Peter R. de Vries en Maurice de Hond. De Vries had succes in de Puttense moordzaak en De Hond, overtuigd van de onschuld van Ernest Louwes, zoekt al jaren naar een doorbraak in de Deventer moordzaak.

,,Tegen De Hond heb ik eens gezegd: richt je op de onschuld van Louwes, niet op die klusjesman die volgens jou de dader is'', zegt Vis in een interview met het dagblad Trouw. ,,Misschien is dat een goede stelregel voor de burgerspeurder: richt je op de onschuld van de verdachte, in plaats van te proberen iemand de cel in te krijgen. Peter R. de Vries heeft dat prachtig gedaan bij de Puttense moordzaak.''

Jacob Vis probeert ook al jaren iemand de gevangenis uit te krijgen. Het gaat om de wijnhandelaar Henk H. uit Ede die volgens Vis ten onrechte een straf van twintig jaar uitzit wegens de moord op 37-jarige analist Pim Overzier in december 2001. De toen 57-jarige H. zou Overzier in het Reve Abbert-bos in de Flevopolder in de val hebben gelokt, overmeesterd en vervolgens levend hebben begraven, omdat zij op dezelfde vrouw vielen.

Volgens Vis, voormalig beheerder van het bos, is er van moord geen sprake. Hij is ervan overtuigd dat Overzier een natuurlijke dood stierf. Overzier (die biseksueel zou zijn geweest) stierf, aldus Vis aan een hartaanval op een nabijgelegen homo-ontmoetingsplaats. De daar aanwezige mannen besloten uit angst voor het uitkomen van hun seksuele voorkeur, niet de ambulance te bellen, maar Overzier te begraven in het bos. Belangrijkste bron voor deze aanname zijn twee anonieme brieven die Vis ontving. Daarin beschrijven twee mannen hoe zij Overzier ineen zagen zakken in het bos.

Vis schreef over de zaak-Overzier het boek 'Het rijk van de Bok'. Mede naar aanleiding van dat boek heeft het Openbaar Ministerie eind november besloten de zaak nog eens tegen het licht te houden door drie onafhankelijke deskundigen. ,,Het wordt nog wat voor het OM om zich hier op een nette manier uit te redden'', aldus de auteur in Trouw. ,,Ze kunnen maar het beste gewoon toegeven dat ze fout zitten.''

(Bron: Trouw)

Geen opmerkingen: