03 december 2012

Wordt verwacht 320 (nieuws, 2012)

AFSLACHTING IN RAP TEMPO

Het gebeurt zelden dat een zin uit een recensie die op De Spanningsblog stond, wordt gebruikt om de volgende thriller van een auteur aan te prijzen. Maar áls er wordt geciteerd, wil men nog wel eens de plank lichtjes misslaan. Dan is de quote uit z'n verband gerukt.

Een aardig voorbeeld is het citaat op de folder van Overkill, de nieuwe actiethriller van het schrijversduo escober (vanaf nu zonder hoofdletter). 'escober schrijft voor het Nederlandse taalgebied volstrekt unieke thrillers', citeert uitgeverij Anthos uit een recensie van de thriller 'Ongenade'. Afgaande op deze zin zou je denken dat de rest van de bespreking uitermate positief is, maar er worden nogal wat kanttekeningen geplaatst. Nieuwsgierig? Klik hier.

Toch is het verheugend dat Esther Verhoef en echtgenoot Berry na vijf jaar weer de tijd hebben gevonden om een actiethriller te componeren. Want zulk soort boeken verschijnt niet vaak in de door 'gewone-vrouw-in-de-shit-geraakte'-thrillers overspoelde Nederlandse markt. 'Overkill' verschijnt in mei 2013 en belooft volgens de uitgeverij 'een achtbaan vol snoeiharde actie, seks en een intense blik in de donkere diepten van de menselijke geest'. Niet voor tere lezerszieltjes, dus.

Wie bepaalt wat gerechtigheid is, is de centrale vraag in 'Overkill'. In korte tijd worden een verkrachter, een moordenaar en een pedofiel op brute wijze om het leven gebracht. De slachtoffers hebben één overeenkomst: ze zijn niet gestraft door justitie. Maar door wie dan wel?

Het schrijversechtpaar zoomt in op drie mannelijke hoofdpersonen. Zo is daar ex-militair Ronny, die leeft op zijn intuïtie, op de rand van goed en fout. Zo kiest hij zijn vrouwen en opdrachtgevers. Aan de andere kant staat Reinier: rechter-commissaris, vader en echtgenoot, gevangen in zijn eigen leven. Ondertussen worden in rap tempo criminele afgeslacht en staat rechercheur moordzaken Mark voor ingrijpende beslissingen. Drie mannen in de kracht van hun leven, één moordenaar die zich niet laat stoppen.

Met al hun escober-thrillers sleepten Esther en Berry Verhoef een nominatie voor een thrillerprijs in de wacht. Met 'Onder druk' wonnen zij de Diamanten Kogel. (foto auteur: Mark Uyl)

Andere nieuwe titels:

Nicci French - 'Wachten op woensdag' (mei 2013). Derde deel in de Friede Klein-serie. Een klein meisje vindt het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld is omgebracht. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. Psychoanalytica Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van een aanslag die ze ternauwernood overleefde.
Joost Heyink - 'De psycholoog' (mei 2013). Psycholoog Paul Duvalier opent zijn eigen praktijk en krijgt direct te maken met een vrouw die een onsamenhangend verhaal ophangt over mishandeling door haar man, een bekend vastgoedmakelaar. Al snel blijkt dat de vrouw meer redenen heeft om zich bij Duvalier te melden.
Erin Kelly - 'Hemelbrand' (april 2013). Lydia MacBride schrijft een bekentenis op als ze hoort dat ze ongeneeslijk ziek is. Na haar dood proberen haar man en drie kinderen de draad weer op te pakken. Ze komen samen in hun vakantiehuis in Devon. Dan verdwijnt er iemand in het niets.
Charlotte Williams - 'Het huis op de klif' (maart 2013). Debuut van onder eigen naam bekende Britse singer-songwriter Charlotte Greig. Psychotherapeute hanteert de regel 'word nooit persoonlijk met je patiënt'. Maar die lapt ze aan haar laars wanneer ze een jonge, charismatische acteur als patiënt aanneemt. Ze bezoekt zelfs een afgelegen landhuis van zijn familie.
Åsa Larsson - 'Zonnestorm' (april 2013). Officier van justitie Rebecka Martinsson leidt het onderzoek naar een gruwelijke moord in Kiruna. Het slachtoffer is Soll-Britt en zij zorgde voor haar 9-jarige kleinzoon Marcus, die getuige was van de moord. Maar zijn leven loopt ook gevaar.
George Pelecanos - 'Wat het was' (februari 2013). Washington 1972. Derek Strange heeft de politie verlaten en is voor zichzelf begonnen als privédetective. Als een jonge vrouw Strange benadert om een ring op te sporen, betreedt hij het werkgebied van zijn voormalige collega's.
Simone van der Vlugt - 'Fado e Festa' (maart 2013). Ditmaal geen thriller, maar een reisboek, die Van der Vlugt samen met haar fotograferende man Wim maakte. Voor meer informatie, klik hier.
Marion Pauw - 'De wilden' (februari 2013). Pauw, met 'Daglicht' winnares van de Gouden Strop 2009, verlaat - voor even? - het thrillergenre met deze roman. Over de Amsterdamse Nani, die, om haar leven in een wat kalmer vaarwater te brengen, voor zichzelf een reis naar Panama boekt. Daar komt ze terecht bij een indianenstam. Met vallen en opstaan maakt ze zich de gebruiken van de stam eigen. De enige die niet blij is met haar is de sjamaan van het dorp. Hij weet waartoe 'witte mensen' in staat zijn.

Geen opmerkingen: