16 december 2012

In wanhoop (nieuws, 2012)

MAKER RAPSERVICE SCHRIJFT THRILLER OVER ONTRAFELEN STAATSGEHEIM

'JA! Vier minuten geleden manuscript voor nieuw boek ingeleverd bij @uitg_podium. Verschijnt 15 februari, heet IV'. Dat liet gangstarapper-bohemien Arjen Lubach afgelopen donderdag weten via zijn Twitteraccount. 'IV' is na de romans 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend', 'Bastaardsuiker' en 'Magnus' Lubachs eerste thriller.

Lubach schrijft in 'IV' over ene Elsa. Wanneer zij op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en pasgeboren zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben.

Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord. Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Sanne, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV?

Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid-Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

Lubach (Lutjegast, 1979) is van vele markten thuis. Zo is hij de maker van de Rapservice van het televisieprogramma 'Koefnoen'. Ook werkte hij als tekstschrijver voor De Wereld Draait Door, treedt hij op met het theatergezelschap Op sterk water en het Monica da Silvo Trio. Twee jaar geleden richtte hij met vijf vrienden de website De Recensiekoning op. In 2001 scoorde hij samen met Janine Abbring een hit onder het pseudoniem Slimme Schemer ft. Tido. Dit nummer is als grap ontstaan en is een parodie op Stan van de Amerikaanse rapper Eminem en de Britse zangeres Dido.

Geen opmerkingen: