17 december 2012

Owen Laukkanen - De professionals (2012)

Ze proberen het zelf een keer


(Door Hans Knegtmans)

In Seattle voeren vier jonge, werkloze academici - drie mannen, één vrouw - een somber gesprek over hun arbeidsperspectief. Een van hen, Arthur Pender, komt met een origineel idee. Waarom lopen ontvoerders altijd tegen de lamp? Ten eerste maken ze de fout een bekend slachtoffer te kiezen, waar de media wel pap van lusten. En het losgeld van miljoenen dollars spreekt evenzeer tot de verbeelding. Het kan ook anders. Kies een onbekende industrieel, eis een bescheiden bedrag van, pakweg, 60.000 dollar, en beding dat pers en politie er geen weet van krijgen. Weet je wat? Ze proberen het zelf een keer. Kijken of ze het kunnen.

Wat heet. Twee jaar gaat het van een leien dakje. Dan besluit hun zoveelste slachtoffer, Terry Harper, dat hij zich niet laat piepelen door een stel kwajongens, en belt de politie. En een paar weken later ontvoert de bende een zakenman wiens vrouw dik blijkt te zijn met een New Yorkse maffiabaas. Het duurt niet lang voor de kidnappers in een koortsachtige wedloop gewikkeld zijn met het onderzoeksduo Kirk Stevens, van de staatspolitie van Minnesota, en de mooie FBI-agente Carla Windermere. Om maar te zwijgen van maffiaemployé Alessandro D'Antonio, die radicalere ideeën heeft over gerechtigheid.

Auteur Owen Laukkanen heeft zijn handen vol aan de bewerkelijke klopjacht, maar meer nog aan de moraliteit van de personages. Het politieduo is oké op een grappige en wat burgerlijke manier. Maar wat te denken van de kidnappers, die bij elk vuurgevecht verder afdrijven van hun aanvankelijke, Robin Hoodachtige aaibaarheid? De boektitel 'De professionals' slaat de spijker op de kop. Is de gang zo professioneel als nodig is in deze bedrijfstak? Bendeleider Pender beseft dat daarvoor behalve vakmanschap ook een forse dosis egoïsme onmisbaar is, en misschien is dit hun achilleshiel. Owen Laukkanen betoont zich met zijn zelfverzekerde debuut een aanwinst voor het genre van de intelligente actiethriller.

Owen Laukkanen - De professionals. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 364 pag.

(Bron: Het Parool)

1 opmerking:

Rikkesoft zei

Dit klinkt erg bekend in de oren. Vervang industriëlen door kinderen van medici en je hebt 24 uur van Greg Iles.
Benieuwd of Mr Laukkanen erin slaagt hetzelfde niveau te halen.