20 december 2012

Tot wanhoop drijven (nieuws, 2012)

DE ZWAAN SCHRIJFT THRILLER OVER FOUTE NEUROLOOG

Thrillerauteur Peter de Zwaan werkt momenteel aan een thriller over de in opspraak geraakte neuroloog Ernst Jansen Steur. De thriller gaat 'De Loverman' heten. De Zwaan heeft inmiddels een tweede versie van zijn manuscript voltooid, laat hij op Facebook weten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

De ex-neuroloog, die werkte bij het Medisch Spectrum Twente (MST) wordt ook beschuldigd van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook zou hij 8000 euro hebben verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf vijf jaar lang voorzitter was.

Ook zou Jansen Steur buiten medeweten van de familie de hersenen van een overleden patiënt hebben verwijderd. Jansen Steur had aan de familie gevraagd of hij een schedellichting mocht doen, maar de familie gaf daar geen toestemming voor. De voormalig neuroloog deed dat toch, net als een complete autopsie op de rest van het lichaam van de 81-jarige man.

Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al 'de grootste medische strafzaak ooit in Nederland' genoemd. Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST, maar werkte daarna nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.

Volgens De Zwaan heeft Jansen Steur honderden patiënten tot wanhoop gedreven door foute diagnoses. Maar in 'De Loverman' zal hij ook schrijven over de specialisten, ziekenhuisbestuurders en inspecteurs die de man jarenlang zijn gang lieten gaan. ,,Tegen de tijd dat de man voor de rechter staat, is het boek wel klaar'', liet de Enschedese schrijver eerder weten. (foto auteur: Bob Bronshoff)

Geen opmerkingen: