05 december 2012

Wordt verwacht 320 (nieuws, 2012)

OUD-KAMERLID LIEGT DE WAARHEID

Als je als oud-Kamerlid 'De waarheid liegen' verzint als titel voor je boek, dan neem je toch een zeker risico. Je hebt altijd kans dat sceptici die nogal wantrouwend tegenover het werk van al dan niet oud-parlementariërs staan er een dubbele bodem in vermoeden. Zo van: 'ja, ja, de waarheid liegen, zoals je ook in Den Haag hebt gedaan'.

Niettemin heeft Boris O. (de O is van Ottokar) Dittrich toch voor deze titel gekozen voor zijn roman die in mei 2013 bij De Arbeiderspers verschijnt. De uitgeverij prijst het boek aan als 'literaire suspense in de New Yorkse subway'. Geen thriller in de ware zin des woords, maar als de informatie klopt zou het wel eens een roman met spannende elementen kunnen zijn.

New York is het decor van 'De waarheid liegen'. Bij de metro in The Big Apple werkt schoenpoetser Jason, die aan passanten graag verhalen mag vertellen. De klanten komen uiteindelijk samen op het perron van lijn 7. Daar vindt een tragisch incident plaats. Ongeval of moord? In elk verhaal staat een andere getuige van het voorval centraal.

Een trouwe klant raakt in de ban van Jason. Maar is hij wel echt een schoenpoetser? Wat heeft hij te verbergen? Als de FBI er aan te pas komt, slaat hij op de vlucht. De politie staat vervolgens bij de trouwe klant op de stoep. Wordt de waarheid op tijd ontmaskerd of zegeviert de leugen?

Boris Dittrich (1955) werkte als advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en was jarenlang Tweede Kamerlid voor en ook fractievoorzitter van D66. Tegenwoordig werkt Dittrich vanuit New York voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. In 2011 publiceerde hij de positief ontvangen en uitermate onderhoudende Binnenhof-thriller 'Moord en brand'. (foto auteur: copyright GPD/Lex van Lieshout)

Geen opmerkingen: