09 december 2012

Dennis Lehane - Nachtleven (2012)

Superieure misdaadroman(Door Guido Huisintveld)

De Amerikaanse auteur Dennis Lehane heeft weer een parel toegevoegd aan zijn formidabele oeuvre. 'Nachtleven' is een superieure misdaadroman die ongetwijfeld binnen afzienbare termijn ook op het witte doek te bewonderen zal zijn. Wellicht dat het telefoonnummer van Martin Scorsese al is opgezocht.

Joe Coughlin wordt geïntroduceerd als een jonge onbesuisde misdadiger die tijdens de drooglegging in de jaren twintig het hoofd boven water probeert te houden. Hij overvalt de beruchte crimineel Albert White en wordt op zijn beurt overmeesterd door de schoonheid van Emma Gould, het vriendinnetje van White. Deze driehoeksverhouding zal allesbepalend blijken te zijn voor zijn toekomst in de georganiseerde criminaliteit.

In een periode die loopt van 1926 tot 1935 volgen we de voetstappen die Joe zet in de onderwereld die zich uitstrekt over de Amerikaanse oostkust, van Boston tot Tampa. Met evenveel bravoure als zijn hoofdpersoon raast Dennis Lehane over zijn toetsenbord. Met imponerende virtuositeit en ongekende rotvaart creëert Lehane een fascinerend gangsterepos.

Elk personage spreekt tot de verbeelding, elke spannende wending in het verhaal wordt perfect uitgewerkt, elke laatste regel van een hoofdstuk doet naar het daaropvolgende verlangen.

De beste misdaadroman van 2012? Zou zo maar kunnen.

Dennis Lehane - Nachtleven. Vertaling: Bert Meelker. Uitgeverij Anthos, 416 pag

Geen opmerkingen: