23 december 2012

Getouwtrek (nieuws, 2012)

STRIJD ROND 'THE GODFATHER' GESTAAKT

Filmmaatschappij Paramount en de nabestaanden van Mario Puzo, schrijver van 'The Godfather', hebben hun juridische strijd gestaakt. Volgens de tv- en filmsite Deadline.com hebben advocaten van beide partijen afgelopen donderdag aan de rechtbank in New York laten weten dat ze een overeenkomst hebben bereikt.

Paramount kocht de rechten op Puzo's boeken in 1969 en maakte er drie films over. Toen de erven een nieuw boek in de reeks wilden uitgeven, stapte Paramount in februari dit jaar naar de rechter, wat het begin was van bijna een jaar lang getouwtrek tussen de twee partijen.

De filmstudio claimde naast de filmrechten ook de franchiserechten te bezitten van de bestseller van Puzo en dus zeggenschap te hebben over het nieuwe boek 'The Family Corleone'. De erven van de in 1999 overleden schrijver stapten op hun beurt naar de rechter in een poging onder het contract met de filmstudio uit te komen.

In mei werd een tussenoplossing gevonden: 'The Family Corleone' werd wel uitgegeven, maar de opbrengst werd in bewaring gesteld tot de twee partijen eruit zouden zijn naar wie de winst gaat. En in september bepaalde een rechter al dat de filmmaatschappij nog meer films over de Corleone-clan mocht maken, als ze dat wilde. Details over de overeenkomst tussen Paramount en de erven zijn niet bekendgemaakt. Maar het ziet er naar uit dat beide partijen de volgende quote uit de film goed in hun oren hebben geknoopt: 'I'm gonna make him an offer he can't refuse.'

(Bron: Deadline.com)

Geen opmerkingen: