30 december 2012

De vijf W's volgens... Nele Neuhaus (nieuws, 2012)'Ieder mens is als de maan'Nele Neuhaus is een van de rijzende sterren onder de Duitse thrillerauteurs. Ze verkocht inmiddels meer dan 2,5 miljoen exemplaren van haar boeken. In Nederland werd 'Sneeuwwitje moet sterven' goed ontvangen, binnenkort verschijnt haar nieuwe thriller. Nele Neuhaus langs de meetlat van de vijf journalistieke W's: wie, wat, waar, waarom en wanneer.


(Door Peter Kuijt)

- Wie denkt Nele Neuhaus wel dat ze is?
,,Ik ben een tamelijk bescheiden mens'', vertelde Nele Neuhaus (1967) in een interview uit 2011. 'Sneeuwwitje moet sterven' bleek toen een hit te zijn en stelde haar in staat om van het schrijven te leven. Een luxe positie die weinig schrijvers gegeven is. Als enige uitspatting beloonde ze zichzelf met de vervulling van een langgekoesterde wens: de aanschaf van een Montblanc-pen.
Neuhaus, die in Münster werd geboren en in Paderborn opgroeide, geschiedenis, rechtswetenschappen en germanistiek studeerde, begon al vroeg met schrijven. Rond haar veertiende fabriceerde ze met knip- en plakwerk haar eerste boekjes. Die zelfredzaamheid kwam haar ook van pas toen keer op keer haar manuscripten werden geretourneerd door uitgevers. In 2004 las ze voor het eerst over 'book on demand'-uitgeverijen die je de kans bieden om - ongeacht de kwaliteit ervan - je eigen boek te laten drukken.
Van haar debuut 'Unter Haien' liet ze voor 3500 euro 500 exemplaren drukken. De chauffeurs van de vleesfabriek van haar (inmiddels ex-)man zorgden voor de distributie naar de boekhandel. Na haar debuut verschenen Neuhaus' eerste en tweede deel in de Taunus Krimi-reeks, 'Eine unbeliebte Frau' en 'Mordsfreunde', eveneens via book-on-demand. Daarna raakte een Duitse uitgeverij geïnteresseerd, niet in het minst door enthousiaste verhalen van de eigenaar van een boekwinkel. Zij bood Neuhaus een contract aan en zag haar volgende thrillers bestsellers worden.

- Wat heeft het succes met Neuhaus gedaan?
Het stelde haar in de gelegenheid om twee hobby's te combineren: de liefde voor het schrijven en de liefde voor paarden. Naast haar thrillers schrijft Neuhaus ook een reeks jeugdboeken waarin de edele viervoeter een hoofdrol speelt.
Daarnaast laat Neuhaus ook zien dat ze uit het juiste hout gesneden is met de oprichting van een naar haar genoemd fonds, dat als doel heeft bij kinderen het lezen, schrijven en spreken te bevorderen. Het fonds ondersteunt kleine projecten, van lezingen tot workshops. ,,Tijdens mijn spreekbeurten kom ik kinderen tegen die nog nooit een boek in handen hebben gehad. Niemand heeft hen verteld hoe mooi het lezen kan zijn. Daarnaast verrijkt lezen de woordenschat en bevordert het de uitdrukkingsvaardigheid.''

- Waar spelen de thrillers van Neuhaus zich af?
Neuhaus woont in het dorpje Kelkheim, schuin boven Frankfurt in de deelstaat Hessen. In die regio situeert ze ook haar thrillers waar de ongekunstelde, blonde hoofdinspecteur hoofd Pia Kirchhof en haar collega, graaf Oliver von Bodenstein (liefhebber van zijn Porsche 911 en de film 'The Third Man'), opereren. Een sterk bebost, bergachtige omgeving met vakwerkhuizen en fraaie valleien.

- Waarom schrijft Neuhaus voornamelijk thrillers?
,,Ieder mens is als de maan. Die heeft een donkere zijde die niemand te zien krijgt'', schrijft Neuhaus op haar website. ,,Situaties die deze donkere kant aan de oppervlakte brengen, fascineren mij enorm. Daarom schrijf ik graag thrillers.''
Meestal zijn het kleine krantenberichten die haar inspireren tot een nieuw boek. In het geval van de thriller 'Diepe wonden' was het een documentaire over het dorpje Nemmersdorf in Oost-Pruisen, waar het Sovjet-leger in 1944 nogal had huisgehouden. Neuhaus: ,,Een vrouw werd door haar hoofd geschoten, maar overleefde. Dat bleef bij mij hangen en werd het basisidee voor het boek.''


- Wanneer verschijnt de nieuwe thriller van Nele Neuhaus?
In januari 2013 brengt uitgeverij Q 'Diepe wonden' op de markt. Het is het derde deel uit de serie met het speurdersduo Kirchhoff-Von Bodenstein. 'Sneeuwwitje moet sterven' dat in 2011 in Nederlandse vertaling verscheen, is het vierde deel.
In 'Diepe wonden' wordt de hoogbejaarde David Josua Goldberg, een overlevende van de Holocaust, in zijn huis gevonden. 'De oude man lag op de blinkende marmeren vloer van de hal van het huis geknield, nog geen drie meter van de voordeur.' De kogel was in het achterhoofd ingeslagen en had bij het uittreden grote schade aangericht: bloed en hersenweefsel plakten tegen 'de beschaafde patronen van het zijden behang'.
De lijkschouwer doet een bijzondere ontdekking: Goldbergs arm draagt de resten van een bloedgroeptatoeage, die bij de SS gebruikelijk was. Dan worden er nog twee moorden gepleegd, op de 88-jarige Anita Frings en op Hermann Schneider. Ook hier was sprake van een nekschot. In de kelder van Hermann worden vele nazi-parafernalia gevonden.
Kirchhoff en Von Bodenstein onderzoeken de zaak en komen terecht bij de familie van ondernemersweduwe Vera Kaltensee. Maar hun naspeuringen voeren hen ook naar Oost-Pruisen.

Nele Neuhaus – Diepe wonden. Vertaling: Sander Hoving. Uitgeverij Q, ca
400 pag.

(Dit artikel verscheen eerder in Crimezone Magazine 2)

Geen opmerkingen: