02 december 2012

Plaat van de maand (32)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: John Harvey, Johan Theorin, Tomas Ross, Judith Visser, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn rijke collectie aanschouwend richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de tweeëndertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Fred Summer.

IN VADERS VOETSPOREN

(Door Wim van Eyle)

Frits de Winter werd geboren in 1937 als zoon van Jan de Winter, de man die vele detectives schreef in de periode 1952-1965, zoals de Inspecteur Paul Nijst-serie, en zich ook niet onbetuigd liet op het terrein van de westerns.


Frits de Winter schreef zijn eerste detective als negentienjarige in 1957, 'De dood kwam door de sneeuw...', uitgekomen bij de Nederlandse Keurboekerij. Omdat vader Jan ook al bij de Nederlandse Keurboekerij actief was, lag verwarring voor de hand. Daarom besloot Frits verder te gaan onder een pseudoniem, hij koos een andersseizoen en dat werd Fred Summer, te beginnen in 1962.


Hij schreef er nog vijf waarin de particuliere detective Peter van Zijl en diens assistent Remco de Rochebrune de hoofdpersonen zijn. Curieus is het feit dat zijn laatste boek 'De Papiermoorden' eigenlijk zijn eerste boek had moeten zijn. Frits de Winter was namelijk van plan een serie op te zetten met industriële dedectives. Hij werd nu vakbladjournalist en was hoofdredacteur van onder andere Graficus, Compres, Pers, School, Euro Flexo Magazine en redacteur van Ouders van Nu en Straks studeren. Daarnaast had hij ook de uitgeversverantwoordelijkheid voor deze
bladen.


Enige jaren na zijn detectiveschrijverij ging een vals spelende Hilversumse uitgever op rooftocht en zo verschenen er twee pockets, 'Het begon met de dood', maar dat was 'Dood op een zomerdag' met een ander kaftje en 'Profiteurs in het leger' dat oorspronkelijk 'Bloedgeld' heette.


De naam van de uitgever was Nooitgedacht die gelieerd was met de Antwerpse
uitgeverij de Goudvink. De Nederlande Keurboekerij was inmiddels geliquideerd en toen Frits de Winter er eindelijk achter kwam (hij ontving nooit een cent) bleek
ook Nooitgedacht opgeheven. De twee speciale pockets zijn ondertussen behoorlijk zeldzaam.Alle detetcives van Frits de Winter verschenen bij de Nederlandse Keurboekerij in de zogenaamde S.O.S.-serie. De drie letters zijn op ieder cover te vinden, covers die overigens allemaal getekend en ontworpen zijn door Moriën.


1957 'De dood kwam door de sneeuw...'
1962 'De dode moordenaar'
1963 'Dood op een zomerdag'
1963 'Bloedgeld'
1964 'Muziek, maanlicht en... moord
1964 'De papiermoorden'

(Bron: Wim van Eyle, Frits de Winter, Alwin van Ee)

Geen opmerkingen: