18 december 2012

Beer is los (nieuws, 2012)

OUD-BURGERVADER SCHRIJFT THRILLER OVER VASTGOEDGESJOEMEL

Toine Gresel (59), oud-burgemeester van Nistelrode, Sint Anthonis, Dronten en Heerlen, heeft een thriller geschreven over fraude en bedrog in de schemerzone tussen openbaar bestuur en de bouwwereld. Het boek heet 'Mano Dura' (uitgeverij Navenant Media) en wordt komend weekeinde in Heerlen gepresenteerd.

'Mano Dura' (Spaans voor 'met de harde hand') gaat over onderzoeksjournalist Tim Steels die op het punt staat ontslagen te worden omdat hij te weinig primeurs heeft. Steels richt zich vervolgens op de vastgoedontwikkeling in Maastricht. Deze doet het als enige in Nederland goed. Dan ontdekt de journalist dat geweld, chantage en intimidatie niet worden geschuwd.

Toine Gresel was onder meer burgemeester van Dronten van 1997 tot 2004. Daarna verhuisde hij naar Heerlen om in Limburg eerste burger te worden. Na zijn vertrek in Heerlen werd Gresel dijkgraaf van het waterschap Peel en Maasvallei.

Dat hij een thriller heeft geschreven over duistere zaken in de bouwwereld, heeft niets te maken met de behoefte om op een of andere manier af te rekenen met wat hem zelf is overkomen. Dat zegt Gresel in een interview met het Limburgs Dagblad. De CDA'er werd onderwerp van een integriteitsdiscussie rond zijn aantreden als burgemeester van Heerlen in 2004. Gresel: ,,Ik zie niet om in wrok. Ik zeg maar zo: als je een keer goed gezandstraald wordt, kom je dichter bij de kern van wie en wat je bent.''

Gresel zegt een groot liefhebber te zijn van het thrillergenre. Zijn favoriete auteurs zijn onder anderen John Grisham en Robert Ludlum. Er zit al weer een nieuw verhaal in zijn hoofd, vertelt hij in de krant. Ditmaal is het een kinderboek. Maar wellicht komt er ook een vervolg op 'Mano Dura'. Het schrijfvirus heeft Gresel te pakken. ,,De beer is los. Schrijven is zo ongelooflijk bevredigend.''

(Bron: Omroep Flevoland.nl, Limburgs Dagblad)

Geen opmerkingen: