28 december 2012

Parker Bilal - De donkere straten van Caïro (2012)

Op zoek naar de stervoetballer(Door Guido Huisintveld)

De auteur Jamal Mahjoub is geboren in London, maar groeide op in Soedan. Daarna stond zijn huis op diverse plekken zoals Caïro en Barcelona. Onder het pseudoniem Parker Bilal besloot hij een thrillerreeks te schrijven met detective Manaka als hoofdpersonage. 'De donkere straten van Caïro' is het eerste deel.

Manaka is een Soedanese ex-inspecteur die door tragische omstandigheden op een gammele woonboot in Caïro is beland. Zijn achtergrond wordt gedurende het verhaal sporadisch uit de doeken gedaan. Wanneer hij een opdracht krijgt van Saad Hanafi, een van de machtigste en rijkste mannen van Egypte, kan hij deze financieel gezien niet weigeren. Manaka moet op zoek gaan naar de plotseling verdwenen stervoetballer van Hanafi's voetbalteam.

Het onderzoek brengt hem in contact met het nodige gespuis, variërend van radicale moslims tot Russische maffialeden. De zaak is uiteraard een stuk gecompliceerder dan een simpele verdwijningszaak. En dan is er ook nog de Engelse vrouw die al jaren op zoek is naar haar dochter.

Parker Bilal schetst een Egyptische samenleving die onontkoombaar afstevent op de revolutie uit 2011, met de bekende massademonstraties op het Tahrirplein. Maar hij gaat ook nog verder terug in de tijd naar de relatie Soedan-Egypte. Tegen deze achtergrond speelt de 'detective noir' zich af. Een stroom aan karakters zorgt voor een waterval aan dialogen, wat het verhaal soms ondoorzichtig maakt. Een enkele inconsistentie of een iets te toevallige samenloop van omstandigheden kan Bilal echter niet camoufleren.

Parker Bilal schrijft toegankelijk, zadelt de lezer niet op met zware geschiedenislessen, simplificeert waar nodig en lijkt ons in eerste instantie toch vooral een spannende thriller te willen voorschotelen. Dat we er en passant ook nog iets van opsteken is mooi meegenomen.

Parker Bilal - De donkere straten van Caïro. Vertaling: Kathleen Rutten. Uitgeverij
De Geus, 414 pag.

Geen opmerkingen: