27 december 2012

Recidivist (nieuws, 2012)

R.J. ELLORY BESCHULDIGD VAN OPPOETSEN WIKIPEDIA-PAGINA

De Britse thrillerschrijver R.J. Ellory (rechts op de foto) heeft opnieuw valse identiteiten aangenomen om zijn imago te verbeteren. De 47-jarige auteur heeft met gebruik van meerdere pseudoniemen geprobeerd om de pagina die op Wikipedia aan hem gewijd is, op te poetsen. Ellory is vervolgens door de online encyclopedie in de ban gedaan. Hij mag geen veranderingen meer aanbrengen op Wikipedia, meldt de Daily Mail.

Vrijwilligers die de encyclopedie onderhouden en bijwerken, werden argwanend na beschuldigingen dat de volledigheid van Ellory's Wikipedia-pagina geweld was aangedaan. Volgens Wikipedia-officials heeft de schrijver de regels inzake zelfpromotie overtreden, nadat was gebleken dat hij had getracht om delen van de tekst en verwijzingen naar de site van onder andere de Daily Telegraph te verwijderen.

Roger Jon Ellory zei volgens de Daily Telegraph dat de Wikipedia-pagina over zijn aandeel in de 'sock puppet'-affaire 'een overduidelijk voorbeeld van een verkeerde voorstelling van zaken' was. De teksten op Wikipedia hadden volgens hem 'de zaak uit zijn verband gerukt'.

De Wikipedia-affaire komt kort nadat bekend werd dat Ellory onder andere naam valse recensies op de site van online winkel Amazon.com had geplaatst: positieve om zijn eigen boeken te promoten, negatieve over het werk van collega-schrijvers. Ellory, die in 2010 nog de Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award won voor 'A Simple Act Of Violence', gaf dit najaar toe valse identiteiten te hebben gebruikt. Na zijn publieke boetedoening probeerde Ellory de paragraaf over deze affaire op Wikipedia aan te passen.

De Britse Crime Writers' Association veroordeelde eerder de 'sock puppet'-praktijken en liet weten aan een gedragscode te werken.

(Bron: The Daily Mail)

Geen opmerkingen: