03 december 2012

Robuust en compromisloos (nieuws, 2012)

SCHRIJFSTER MET STALEN PERSOONLIJKHEID

De Britse misdaadschrijfster Margaret Yorke is vorige maand op 88-jarige leeftijd overleden. Yorke, die meer dan veertig misdaadromans op haar naam heeft staan, stierf op 17 november in een verpleeghuis in Chiltern Hills, waar ze de laatste weken van haar leven verbleef. Yorke, wier echte naam Margaret Beda Larminie was, won in 1999 de Cartier Diamond Dagger voor haar jarenlange bijdrage aan het thrillergenre.

Ze heeft nooit de faam gekend als haar schrijvende vakgenoten. Wellicht kwam dat omdat haar enige, in verschillende boeken terugkerende karakter, speurder Patrick Grant uit Oxford, slechts in vijf boeken van zich deed spreken. En die boeken verschenen alle in de jaren zeventig. Ze was het meest bekend door haar zelfstandig te lezen misdaadromans, waarvan de eerste, 'Summer Flight', in 1957 verscheen. Zoals de schrijfster was, waren haar romans robuust en compromisloos en werd daarin de kant gekozen voor de underdog.

Ze werd geboren in het dorpje Compton, Surrey. Haar jeugdjaren bracht ze door in de Ierse hoofdstad Dublin, waar haar Ierse vader was gestationeerd door zijn werkgever Guinness. Ze keerde terug naar Engeland toen ze dertien jaar oud was. Na haar schooltijd werkte ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als bibliothecaresse in een ziekenhuis, daarna was ze werkzaam als chauffeur bij de Royal Navy.

Na de oorlog vestigde ze zich in het pittoreske dorpje Long Crendon in Buckinghamshire. Hier werd ze een soort Miss Marple, die haar gemoedelijke voorkomen koppelde aan een stalen persoonlijkheid. Ze speelde een voorname rol in het gevecht om bibliotheekrechten en werd een vooraanstaand lid van de Crime Writers' Association.

Eens per jaar verscheen er een misdaadroman van haar hand. Ze schreef ook korte verhalen voor Ellery Queen's Mystery Magazine. Haar misdaadroman 'The scent of fear' (1980) won de Martin Beck Award van het Zweedse genootschap van misdaadauteurs.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: