18 april 2011

William Lashner - Beroepsgeheim (2011)


In elke regel vibreert het schrijfplezier


(Door Guido Huisintveld)

Na zeven legal thrillers rondom advocaat Victor Carl vond William Lashner het tijd voor iets anders. Beroepsgeheim is een standalone, wat in dit geval betekent dat Victor Carl in geen velden of wegen te bekennen is.

Enter: Kyle Byrne, die qua levenshouding nog het meest doet denken aan The Dude uit de film The Big Lebowski. Zijn vader Liam Byrne was een beroemde advocaat, maar een slechte vader voor Kyle. Hij was er nooit en overleed toen Kyle twaalf was.

De zesentwintigjarige Kyle hangt met zijn vrienden in de bar, blowt wat, speelt videogames en… dat was het wel zo’n beetje. Geen riante toekomst voor deze knul, maar wel relaxt, zeg nou zelf.

Wanneer de voormalige collega van Liam door een kogel naar het hiernamaals wordt gestuurd, begint er een sneeuwbal te rollen die zelfs Kyle niet meer kan ontwijken. Het gegeven dat hij mogelijk iets substantieels over het verleden van zijn vader te weten kan komen, brengt hem in actie. De zoektocht naar een compromitterend dossier begint, waarbij meerdere – niet al te frisse - partijen betrokken zijn.

Het plezier dat William Lashner met het schrijven van dit boek heeft gehad, is in elke regel voelbaar. De plot zit geweldig goed in elkaar en bevat opmerkelijke verrassingen. De dialogen zijn levendig en aanstekelijk humoristisch. Lashner weet deze gevatheid als geen ander te combineren met bloedstollende, ja zelfs aangrijpende scènes.

Bent u even uitgekeken op de Connelly’s, de Grishams en die hele meute uit Scandinavië? Probeer dan eens een Lashner! U zult er geen spijt van krijgen.

William Lashner - Beroepsgeheim. Vertaling: Riek Borgers-Hoving. Uitgeverij A.W. Bruna, 286 pag.

Geen opmerkingen: