15 april 2011

Vormvast (nieuws, 2011)

MOORD OP PELGRIM IN NIEUWE 'ASPE'

Deze week is 'Postscriptum', het achtentwintigste avontuur van de Brugse commissaris Van In, gelanceerd. Schrijver Pieter Aspe laat hierin een pelgrim, die op weg is naar Compostela, vermoorden.

De te betreuren pelgrim blijkt afkomstig te zijn uit Brugge en zo verschijnt Pieter van In op het toneel. Tijdens zijn onderzoek maakt hij kennis met een notoire Brugse familie met een koloniaal verleden. De onlangs overleden grootvader leidde een huurlingenleger dat streed voor de onafhankelijkheid van de steenrijke mijnprovincie Katanga.

In Brugge deed het gerucht de ronde dat de overleden grootvader voor zijn bewezen diensten rijkelijk werd beloond. Merkwaardig genoeg leefde hij helemaal niet als een rijk man en stierf hij eenzaam. Al vlug na zijn dood is er sprake van een verborgen schat. En blijkt er een verband te bestaan met de moord op de Compostelaganger.

Pieter Aspe blijft, zestien jaar na zijn debuut in 1995, vormvast. In totaal zijn er nu rond de 2 miljoen exemplaren van de Van In-reeks verkocht. Een paar van zijn boeken zijn intussen in een zestal talen vertaald, in het Frans, Italiaans, Duits, Pools.

Wim Verheije van uitgeverij Manteau verklaart tegenover Knack: ,,Vooral in Frankrijk zijn de boeken een succes. De twee vertaalde titels verkochten tussen 8000 en 12.000 exemplaren. Binnenkort verschijnen de pocketedities.'' In het Spaans is onlangs Aspes debuut 'Het vierkant van de wraak' uitgebracht. Sinds kort blijkt er nu ook interesse voor Aspe te zijn op de Scandinavische markt.

Volgens Verheije zit er op dit moment geen rek in de verkoop van thrillers. Maar Pieter Aspe houdt stand in een over het algemeen wat kleinere verkoop. ,,Dus mogen we van winst spreken. Ik kom hoe langer hoe meer tot de conclusie dat mensen die echt geen lezer zijn, toch boeken van Pieter lezen. Zijn thrillers hebben een constante kwaliteit, ze zijn herkenbaar. Overigens, doe het hem maar eens na, steeds maar origineel blijven en dat twee keer per jaar. De mensen houden blijkbaar van zo'n vast ritme. Niet te vergeten: Aspe is ook een BV.''

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: