19 april 2011

Van eigen bodem (nieuws, 2011)

NEDERLANDSE THRILLER WORDT STEEDS POPULAIRDER

De Nederlandse misdaadroman gaat het steeds beter doen. Voor het eerst zijn de meeste boeken - 23 in totaal - van de zestig bestverkochte thrillers van het afgelopen jaar van eigen bodem. Ook de Scandinavische misdaadroman is nog steeds populair. Vijftien boeken uit de lijst komen uit Noord-Europa. Het aandeel van oorspronkelijk Engelstalige titels loopt terug. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting CPNB heeft gepubliceerd.

De thrillers van de Zweed Stieg Larsson bezetten ook de afgelopen meetperiode (maart 2010 tot eind maart 2011) de eerste drie plekken. Simone van der Vlugt is de hoogst genoteerde Nederlandse auteur met de vierde plek voor 'Op klaarlichte dag'. Met maar liefst zeven winter- dan wel zomervakantiethrillers staat Suzanne Vermeer in de top 60. De onder pseudoniem schrijvende Nederlandse auteur doorbreekt hiermee de jarenlange hegemonie
van de Amerikaanse Karin Slaughter.

Het thema van Juni – Maand van het Spannende Boek luidt 'Galg en rad – misdaad door de eeuwen heen'. Speciaal hiervoor schreef het Italiaanse duo Monaldi & Sorti het geschenkboek Versluiering. De novelle wordt in juni in een oplage van 846.000 exemplaren over het land verspreid. Dat is een kleine twintigduizend exemplaren minder dan 'Onmacht', het geschenkboekje van vorig jaar van Charles den Tex.

Naast 'Versluiering' is er dit jaar een geschenkboek voor leden van openbare bibliotheken: 'Stille getuigen. Sporen van misdaad in 25 verhalen'. Zoals al eerder hier werd gemeld zijn de verhalen geschreven door 25 verschillende misdaadauteurs. Allen belichten zij een aparte forensische techniek. Daartoe hebben zij samengewerkt met experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

De Maand van het Spannende Boek wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar geopend met de Avond van het Spannende Boek (de term Power of Plots wordt steeds minder door de CPNB gehanteerd omdat die niet aansloeg) op 31 mei in de Melkweg in Amsterdam. Naast Monaldi & Sorti treden onder anderen op Kate Mosse en David Hewson, eveneens auteurs van historische thrillers. Voorts presenteert Frank Lammers een Crime Quiz en geeft het NFI demonstraties. De hoofdpersoon uit de roman 'Het Diner' van Herman Koch staat terecht voor De Literaire Rechtbank. De schrijver zelf is als getuige-deskundige opgeroepen. De avond wordt geopend met de uitreiking van De Schaduwprijs en De Gouden Strop 2011.

Geen opmerkingen: