16 april 2011

Plaats delict (nieuws, 2011)

'ER GEBEURT NIKS ENGS'

De afspraak voor een persconferentie over de Maand van het Spannende Boek op de 'plaats delict' stond natuurlijk vast lang voor de dramatische gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn zich voltrokken, waar op zaterdag 9 april een 24-jarige man zes inwoners en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum.

De CPNB heeft ook niet overwogen om de locatie van de persbijeenkomst - de schietbaan van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag - te wijzigen. Dat laat woordvoerster Maud Aarsen vandaag weten in de Volkskrant. ,,We gaan niet schieten. Er gebeurt niks engs. We verzamelen op de schietbaan, omdat die plaats tot de verbeelding spreekt.''

De schietbaan op de begane grond van het NFI is 45 meter lang. De baan is getest op het grootste kaliber geweer dat in de kluis ligt: de .338 Lapua Magnum. De kogel daarvan weegt ongeveer 17,5 gram. Het wapen, uitermate geschikt voor sluipschutters, schiet tot op de centimeters nauwkeurig over een afstand van 800 meter. Het NFI heeft trouwens 2 schietbanen. Op de korte schietbaan staat een watertank van 2,40 meter waarin kogels uit wapens kunnen worden afgevuurd. Langer is niet nodig, want een kogel remt in water na 50 centimeter zover af dat hij niet meer dodelijk is.

Het kleinste kaliber op deze baan getest, is een 2 millimeter kogel uit een Berloque-pistool. Meest voorkomende munitie die het NFI onderzoekt, is 9 millimeter Parabellum (in 1902 ontworpen door Georg Luger). Meest bijzondere wapen in de collectie van het NFI was de Tula Tokarev TTR 3 (een Russisch pistool). Daarvan waren er op het westelijk halfrond maar twee bekend, één in de VS en één bij het NFI. Het wapen is in 2000 aan het Legermuseum in Delft overgedragen.

In de kluis van het NFI zijn momenteel 2374 wapens ingeschreven. Jaarlijks neemt de politie 14.000 wapens in beslag. Een klein deel daarvan, namelijk wapens die bewijsstuk zijn in zaken, komt bij het NFI voor onderzoek terecht. Er zijn ongeveer 80.000 patronen in voorraad bij het NFI, van alle soorten minimaal 2 doosjes.

Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 19 april doet de CPNB uit de doeken wat er zoal tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek te verwachten valt. Voor een samenzijn 'in het hart' van het gebouw van het NFI is gekozen vanwege de presentatie van het boekje Stille getuigen, een bundel met 25 verhalen van 25 verschillende misdaadauteurs over even zovele forensische technieken. Ook zullen daar de vier of vijf genomineerden voor de Gouden Strop 2011 worden bekendgemaakt.

(Bron: De Volkskrant, website NFI)

Geen opmerkingen: