19 april 2011

Shortlists (nieuws, 2011)

DEBUTANT PETER BUWALDA NU OOK OP SHORTLIST GOUDEN STROP

Schrijver Peter Buwalda kan volgende maand twee keer een literaire onderscheiding in de wacht slepen. Op 9 mei hoort hij of zijn debuut 'Bonita Avenue' bekroond wordt met 50.000 euro van de Libris Literatuur Prijs. Ruim drie weken later, op 31 mei, is het misschien wél of wéér prijs voor deze auteur, als de Gouden Strop wordt uitgereikt. Want ook voor de thrillerprijs, waaraan een prijs hangt van 10.000 euro, is Buwalda genomineerd, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Bereikten in de voorgaande edities van de Gouden Strop nog meerdere vrouwelijke auteurs de shortlist, ditmaal moet Buwalda (1971) het opnemen tegen drie mannelijke collega's uit Nederland en een Nederlands-Vlaams duo. Het gaat om Jacob Vis (1940), genomineerd met 'De imker', Gauke Andriesse (1959, 'De handen van Kalman Teller') en Lupko Ellen (1953, 'Herenboer'). De vijfde nominatie is voor het schrijverskoppel Kisling & Verhuyck met hun thriller 'De duim van Alva'. Corine Kisling (Rotterdam, 1953) en haar man Paul Verhuyck (Antwerpen, 1940) werden eerder met dit boek genomineerd voor de Vlaamse thrillerprijs De Diamanten Kogel. Andriesse haalde een keer eerder de shortlist van de Gouden Strop, Vis zelfs vier keer.

Actrice Inge Ipenburg, voorzitter van de Gouden Strop-jury, kraakte tijdens de bekendmaking een kritische noot. Volgens de jury bleven veel inzendingen steken in 'relationeel gedoe, prinsen op witte paarden en zieleroerselen van onevenwichtige dames'. Daarentegen waren er ook 'orginele pareltjes waar een goed verhaal met maatschappelijke relevantie de nodige spanning opriep'.

Schrijver Willem Asman, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadautuers, maakte de shortlist voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut, openbaar. De drie genomineerden zijn Linda Jansma met 'Caleidoscoop', Pieter Bart Korthuis met 'Penoza' en Ingrid Oonincx met 'Nickname'. De jury roemde de debuterende auteurs vanwege de diversiteit in thematiek. De Schaduwprijs (duizend euro) wordt eveneens op 31 mei uitgereikt.

Geen opmerkingen: