18 april 2011

Camilla Läckberg - Vuurtorenwachter (2011)


Ingewikkeld web van intriges


(Door Sonja de Jong)

Huiselijk geweld en de lichamelijke en psychische verwoesting die kan aanrichten vormt de rode draad in de nieuwe thriller van Camilla Läckberg. Wederom toont de Zweedse zich een meester in het door haar zelf gecreëerde genre, een combinatie van bloedstollende thriller en warm doorvoeld familieverhaal, geschreven in een superieure stijl.

Ze leven nog, politieman Patrik en zijn vrouw Erika. In de laatste pagina's van haar vorige thriller bezorgde Läckberg de eerste een hartaanval en de ander een ernstig auto-ongeluk. En al weet je dat een schrijver zijn hoofdpersonages niet zomaar laat doodgaan, toch was het wachten geblazen na deze gewelddadige cliffhanger op het volgende boek.

Ze leven dus, maar het ongeval heeft wel akelige gevolgen gehad voor Erika's zus Anna en haar gezin. Terwijl Erika probeert haar zus zo goed mogelijk bij te staan, heeft Patrik de handen vol aan een complexe moordzaak.

Een broer en zus die in hun jeugd mishandeld en misbruikt zijn en sindsdien eeuwig op de vlucht zijn, een vrouw die door haar man op een zijspoor gerangeerd wordt en in haar wanhoop een dramatische daad stelt, een man die probeert zijn door haar echtgenoot mishandelde vriendin en haar kinderen te redden. Dat zijn de belangrijkste personages in 'Vuurtorenwachter'. Als een man vermoord wordt, moet Patrik proberen in deze kluwen van gebeurtenissen de dader te ontdekken.

Beetje bij beetje geeft Läckberg haar informatie prijs, waardoor de lezer, net als Patrik, steeds meer draden in het ingewikkelde web van intriges ontwart. Wat eerst een aantal los van elkaar staande verhaallijnen lijkt, blijkt uiteindelijk allemaal samen te hangen. Knap gedaan.

Camilla Läckberg - Vuurtorenwachter. Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. Uitgeverij Anthos, 464 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Geen opmerkingen: