13 april 2011

Michael Berg - Hôtel du Lac (2011)


Verdwenen bij een landweg


(Door Hans Knegtmans)

Michael Bergs verdienstelijke trilogie rond journaliste Chantal maakte bij het publiek weinig los. Nu probeert hij het met de zelfstandige thriller. Hôtel du Lac. Maarten Walda voelt zich na een jaar als freelance journalist en barpianist in Kampala (Oeganda) fris genoeg om weer in Nederland aan de slag te gaan bij de krant. Niet dat hij het overlijden van zijn vrouw Saskia nu verwerkt heeft. Hij betwijfelt of dat ooit zal gebeuren, ook al is het zes jaar geleden dat een auto haar doodreed.

Maar in ieder geval durft hij het leven weer aan. Omdat hij binnenkort vijftig wordt, nodigt hij zijn beste twee beste vrienden van vroeger uit, dit te komen vieren in een buitenhuisje bij Royre-de-Vassivire in centraal Frankrijk. Voor hij echter uit Kampala vertrekt, beleeft hij een zo intense romance met de mooie Aisa, dat hij haar spontaan ten huwelijk vraagt. Als hij toch in Frankrijk feestviert, kunnen ze dat mooi combineren met de trouwpartij. En daarna terug naar Oeganda, waar Aisa onder auspiciën van Terre des Hommes een weeshuis wil opzetten.

Stefan en Hugo zijn sinds hun studietijd flink verburgerlijkt. Biseksueel Stefan zit onder de plak bij een documentairemaakster, en Hugo, voormalig kopstuk van de Amsterdamse kraakbeweging, is ironisch genoeg in de vastgoedbranche terechtgekomen. Vooral Hugo kan met zijn PVV-mentaliteit weinig begrip opbrengen voor de plannen van zijn vriend. Trouwen met een negerin, veel gekker moet het niet worden!

De avond voor de festiviteiten drinkt iedereen zich een stuk in de kraag. Zelfs de bruid laat zich niet onbetuigd. De volgende ochtend blijkt zij te zijn verdwenen. Haar auto staat slordig langs een landweg geparkeerd, en er is niets uit gestolen. Na een wekenlange speurtocht vertrekt Maarten bij gebrek aan beter maar naar Nederland, voor de tweede maal een levensgezellin armer.

In kraakhelder proza laveert de auteur tussen de avontuurlijke studietijd van de personages en het weinig verheffende heden. Maarten ontdekt dat indertijd de onderlinge verhoudingen troebeler lagen dan hij ooit heeft beseft. Met Hôtel du Lac eigent Michael Berg zich een plaatsje toe in de top van thrillerschrijvend Nederland.

Hans Knegtmans - Hôtel du Lac. Uitgeverij The House of Books, 384 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: