04 april 2011

Wordt verwacht 236 (nieuws, 2011)

SPIONNENSPEL

'De waargebeurd-factor maakt dit tot een van de allerbeste thrillers van het jaar.' Dat zegt Lee Child over 'De rekruut', het thrillerdebuut van voormalig geheim agent Matthew Dunn, dat in augustus 2011 bij uitgeverij Boekerij verschijnt. De uitgever noemt het zelf 'WikiLeaks in thrillervorm'. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig.

Het verhaal begint in New York, om precies te zijn in Central Park. MI6-agent Will Cochrane heeft een clandestiene ontmoeting met een Iraanse informant. Hoewel niemand van de afspraak weet, openen infilttanten van de Iraanse geheime dienst het vuur op hen en Will wordt geraakt door een kogel. Als hij weer bijkomt, bevindt hij zich in een onbekende ruimte, waar een hoge CIA-agent, die alles van hem lijkt te weten, klaar zit om hem te rekruteren voor een geheime en natuurlijk bloedlinke missie.

Bij de CIA en bij MI6 blijkt het vermoeden te bestaan dat het leger en de inlichtingendienst van Iran een grote aanslag voorbereiden, ergens in de westerse wereld. Will krijgt opdracht om de identiteit te achterhalen van het hoofd van Qods Force, een geheim onderdeel van het Iraanse leger. In diplomatieke kringen staat deze man bekend onder de codenaam Mgiddo.

Will accepteert de opdracht, maar weet dat de informatievoorziening vanuit Londen en Washington niet betrouwbaar is. Hij zal op onorthodoxe wijze een spion moeten zien te ontmaskeren.

Matthew Dunn, niet te verwarren met de Amerikaanse auteur annex singer-songwriter met dezelfde naam, werkte vijf jaar in de top van de buitenlandse tak van de Britse geheime dienst, MI6. Hij rekruteerde agenten en stuurde hen aan, en nam zelf deel aan ruim zeventig operaties over de hele wereld.

In 2001 verliet Dunn (of hoe hij ook in werkelijkheid heten mag) 'de dienst' om te gaan werken als consultant in Dubai. Op 38-jarige leeftijd werd hij de jongste CEO van een internationale onderneming in het Midden-Oosten. Hij is inmiddels teruggekeerd naar Engeland, heeft twee jonge kinderen en houdt zich thans fulltime bezig met schrijven.

Andere nieuwe titels:

Kaaberbøl & Friis - 'Een stille, onmerkbare dood' (juni 2011) Tweede thriller van Deens auteursduo. Verpleegkundige Nina Borg gaat op verzoek van een vriend 72 illegale Roma in een oude loods helpen. Maar wat ze ook doet, hun conditie wordt er niet beter op. En dan krijgt Nina ook gezondheidsklachten. Oorzaak: radioactieve straling.
Wilbur Smith - 'Op volle zee' (juni 2011). Hazel Bannock is de belangrijkste erfgenaam van Bannock Oil Corp, een grote olieproducent. Tijdens een cruise op de Indische Oceaan wordt Hazels privéjacht gekaapt door Somalische piraten. Bannocks dochter wordt daarbij gekidnapt. De ontvoerders eisen 20 miljoen dollar losgeld.
Sam Hayes - 'Onder de oppervlakte' (juli 2011). Een vrouw staat op een brug. Over een paar seconden zal ze springen, meer dan 60 meter de diepte in. De achtjarige Ava woont in een tehuis en wacht op haar vader. Maar ze weet dat hij niet zal komen. De vrouw op de brug en Ava blijken op schokkende wijze met elkaar verbonden te zijn.
Benjamin Black - 'Treurlied voor April' (augustus 2011). Derde thriller van auteur die onder zijn echte naam John Banville literaire romans schrijft. De vrouwelijke arts April Latimer verdwijnt spoorloos en haar beste vriendin Phoebe Griffin vreeste het ergste. Ze zoekt hulp bij haar vader Quirke, een briljante, nieuwsgierige maar ook stevig drinkende patholoog.
Judith Visser - 'Time out' (september 2011). In deze thriller keert Kim uit 'Tegengif' en 'Tinseltown' terug. Ze gaat door een moeilijke periode: wanneer zij een schokkend geheim opbiecht aan haar man Manuel, last hij een 'time out' in hun relatie in. Tijdens zijn afwezigheid loopt Kim Martine tegen het lijf, een vriendin met ziekelijke obsessies.
Nora Roberts - 'Vuurdoop' (september 2011). Bosbranden blussen zit Rowan Tripps in het bloed: haar vader is een brandweerlegende en zelf bestrijdt ze al branden sinds haar achttiende. Maar dan wordt ze beschuldigd van betrokkenheid bij een tragedie waarbij een collega omkomt.
Adam Baker - 'Eindpunt' (september 2011). Kasker Rampart is een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee. Het functioneert niet meer en vijftien man personeel wacht op het schip dat hen naar huis zal brengen. Maar wat ze niet weten dat de wereld voorbij hun horizon in de greep is van een pandemie. De vijftien moeten proberen op eigen kracht naar huis te komen.

Geen opmerkingen: